"Dok Dodik osmisli pet koraka unaprijed, u Sarajevu odgovore tek na prvi korak"

Dok Milorad Dodik osmisli pet koraka unaprijed, u Sarajevu osmisle odgovor tek na prvi korak - poručio je Emir Suljagić iz Građanskog saveza govoreći o političkom djelovanju novoizabranog predsjedavajučeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine. U razgovoru za N1 se osvrnuo i na slučaj ubistva Davida Dragičevića i angažman Bosanskohercegovačkog bloka - Socijaldemokratske partije, Naše stranke i Demokratske fronte.

Demantovao je tvrdnje Radio-televizije Republike Srpske da on i njegov stranački kolega Reuf Bajrović stoje iza protesta građana u Banjaluci zbog ubistva Dragičevića rekavši da nije prvi put da ovaj medij emituje sadržaj koji se može okarakterisati kao teorijom zavjera. Ni on nema odgovor na pitanje šta je povod za takvu konstataciju Radio-televizije Republike Srpske dodavši:

"Možda je to zbog aktivnosti 'Glasat ću za Srebrenicu', 'Prvi mart' ili nekih drugih građanskih kampanja ili je možda u pitanju potreba za proizvodnjom neprijatelja u cilju da se legitimira političko nasilje od 25. decembra 2018. To je poigravanje sa sigurnošću mene i moje porodice jer morate znati da ja često boravim u Bratuncu. Kada se pojavim tamo narednog puta, nekoj budali može pasti na pamet da mi se sveti jer navodno podrivam ustavni poredak, a za to može biti odgovorna Radio-televizija Republike Srpske".

Podsjetio je da "ružno iskustvo" s ovim medijem ima još od 2012. odnosno 2013. godine, te je pozvao nadležne institucije da reaguju ako imaju doakz da podriva ustavni poredak. Ukazao je na to da uopšte ne poznaje Davora Dragičevića, Davidovog oca. Šokantnim je nazvao pozive pojedinaca upućenih policiji tokom protesta u Banjaluci da idu na Kosovo. Istakao je za N1 da je odustao od reakcije na objavu Radio-televizije Republike Srpske onda kada je shvatio da tužena strana može birati gdje će se voditi postupak.

U razgovoru za N1 je podrcrato:

"Čovjeku su ubli dijete. Što se mene tiče, Dragičević ima pravo na sve".

O Miloradu Dodiku u Predsjedništvu

Tema razgovora u Danu uživo N1 televizije sa Suljagićem je bilo i djelovanje Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Prema njegovim riječima, Dodik radi ono što je obećao biračima u kampanji i da je on jedino kredibilan kod birača na temi o otcjepljenju Republike Srpske. Izjavu Brnabić u kojoj dovodi u vezu Republiku Srpsku i Kosovo vidi kao dijelom istog paketa u kojoj se nalaze Dodikove izjave.

Na pitanje šta je moguće od Dodika očekivati, odgovorio je:

"Od Dodika možemo očekivati daljnju krizu. Ono što povezuje Dodika i Karadžića je proaktivnost, kako je kazao jedan moj prijatelj. Dok Dodik osmisli pet koraka unaprijed, u Sarajevu osmisle odgovor tek na prvi korak. On ima jasnu viziju kako ova zemlja treba izgledati i to želi provesti u djelo".

Također je naveo da mu je aktuelni šef bosanskohercegovačke diplomatije, Igor Crnadak u Briselu rekao da što se tiče Republike Srpske postoji saglasnost za MAP, ali ne i za punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u NATO savezu.

"Bh. bloku bitnije koliko ima kanti za smeće u Sarajevu, nego odluka CIK-a"

Suljagić za N1 je komentarisao i Bosanskohercegovački blok kojeg čine Socijaldemokratska partija, Naša stranka i Demokratska fronta. Podsjetio je na dva predizborna obećanja ovih stranaka, a to je da poslije izbora neće biti krize i da će biti bolji od Stranke demokratske akcije. Mišljenja je da njihova odluka da povećaju plate zastupnicima u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine govori o njihovoj socijalnoj osjetljivosti.

Negirao je da se ponaša kao advokat Stranke demokratske akcije "s kojom je u ideološkom sukobu od početka političkog angažmana".

Smatra da je cilj bloka ovih stranaka da formiraju vlast bez Stranke demokratske akcije u kantonima jest da pojeftine ovu stranku u pregovorima. Pri stavu je da Hrvatska demokratska zajednica ni u teoriji ne želi koalirati sa Socijaldemokratskom partijom i Demokratskom frontom dodavši:

"Bosanskohercegovačkom bloku je btiniji broj kanti za smeće u Sarajevu od odluke Centralne izborne komisije o načinu popunjavanja Doma naroda u Federaciji".

Kritikovao je i to što ovaj blok stranka u 17 tačaka kao njihovog uslova za fomiranje vlasti nije uopšte spomenuo NATO.