Dok se čeka reakcija Vučića na izjavu Vulina, on obnavlja gradivo u avionu

asd
Izjava Aleksandra Vulina u kojoj je poručio kako je "zadatak ove generacije političara stvaranje srpskog sveta, odnosno da objedini Srbe gdje god budu živjeli", izazvala je burne reakcije javnosti. Mnogi se reagovali, ali ne i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, pozvala ga je danas da se odmah ogradi od izjava Vulina o „ujedinjenju srpskog sveta“.

“Ukoliko to ne učini, to će samo potvrditi da je njegova i zvanična politika Srbije, rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma koja ima za cilj pripojiti dijelove Bosne i Hercegovine Srbiji. Vulinova izjava kojom je decidno rekao da ujedinjenje Srba znači „jedinstvena država“, flagrantno je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, destabiliziranje cijele regije Zapadnog Balkana i zloslutna prijetnja građanima Bosne i Herecegovine koji su se prije 26. godina branili od agresije i genocida”, istaknula je Turković.

Obnavlja gradivo i priprema se za sastanke

Dok se očekuje njegova reakcija, on se uslikao u avionu, i kao što je i sam neveo, baš kao u studentskim danima obnavlja gradivo i priprema se za sastanke.

“Nikada nije posebno prijatno ni putovanje, ni boravak u Briselu kada vodite razgovore sa albanskim predstavnicima. Međutim, za Srbiju je to važno jer time pomažemo našem narodu na KiM, čuvamo mir i stabilnost koji su od presudnog značaja za ekonomski napredak cele Srbije. U avionu, uvek, baš kao u studentskim danima obnavljam gradivo i pripremam se za teške sastanke. Predaja nije opcija”, napisao je Vučić na svom Instagram profilu.

Sociolog i političar Miro Lazović je danas u programu N1 kazap da Vulin dugo vremena daje ovakve zapaljive izjave.

“Njegova jučerašnja izjava može biti u funkciji izbora koji su najavljeni u Srbiji, na neki način, davanje podstreka Aleksandru Vučiću. Međutim, ta izjava budi određene sumnje, ne samo da je neoprezna već je sračunata da ponovo animira srpsku politiku koja je u proteklom periodu proizvela negativne posljedice u regionu”, istaknuo je Lazović.

Pogledajte OBJAVU