Dok Srbija revakciniše, BiH još čeka prve doze: Šta kažu iz Ministarstva civilnih poslova

vakcinacija
U narednim danima u BiH trebala bi stići prva pošiljka od 1.232.000 doza vakcina koje je naša zemlja putem Instrumenta za globalni pristup vakcini protiv bolesti COVID-19 (COVAX) naručila u septembru prošle godine.


Kazali su nam to iz Ministarstva civilnih poslova BiH i dodali da bi, prema informaciji koja im je potvrđena iz ureda Globalne alijanse za vakcine (GAVI), od sredine februara trebala početi isporuka vakcina za BiH.

- Riječ je o vakcinama koje su dobile potrebno odobrenje Evropske agencije za lijekove (EMA) i koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija (EHO) – kazali su u Ministarstvu.

Navode da sredinom mjeseca trebaju stići Biontech/Pfizer vakcine, a planirano je da u našu zemlju bude upućeno 23.400 doza. Osim njih, do kraja mjeseca BiH će dobiti i AstraZeneca/SKBIO vakcine, od 153.600 do 259.2000 doza.

No, sve ove vakcine, kako su istakli u Ministarstvu civilnih poslova BiH, neće biti odjednom isporučene.

- Najavljeno je da će isporuka trajati do kraja prvog kvartala. Očekujemo instrukcije GAVI-ja u vezi s početkom isporuke – kazali su.

Podsjetimo, krajem januara Ministarstvo civilnih poslova BiH objedinilo je i utvrđene potrebe entiteta Federacije BiH i RS te Brčko Distrikta kako bi kroz zajedničku narudžbu pomogli bržoj realizaciji nabavke vakcina protiv COVID-19.

Tom prilikom Federacija BiH iskazala je da želi kupiti po 100.000 doza Gamaleya i Sinopharm vakcina, te 200.000 doza BioNTech/Pfizer, RS 80.000 Sinopharm i 50.000 BioNTech/Pfizer, a Brčko Distrikt po 20.000 Gamaleya i Sinopharm te 8.000 doza BioNTech/Pfizer vakcine.

Na pitanje, zna li se kada bi te vakcine mogle stići, odgovorili su kako Ministarstvo civilnih poslova BiH ne može stvarati bilo kakve finansijske obaveze za druge organe vlasti, pa tako ni u slučaju kupovine vakcina.

- Da li će se odlučiti za direktne nabavke odlučuju nadležni organi entiteta i Brčko Distrikta – kazali su u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Podsjetimo, Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH, je u ime naše zemlje 18. septembra prošle godine potpisala Ugovor sa Globalnom alijanskom za vakcine (GAVI) o nabavci doza za građane BiH. Tom prilikom saopćeno je da će naša zemlja među prvima dobiti vakcinu protiv COVID-19.

Osim toga, BiH je putem mehanizam snabdijevanja Evropske unije naručila još 892.000 doza dvije vrste vakcina.

U međuvremenu, prošli su mjeseci, a BiH do ovog trenutka, ako izuzmemo 2.000 doza ruske vakcine Sputnik V, koje je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a, putem interventnog uvoza, naručilo direktno od proizvođača, nije dobila nijednu dozu.

I dok se u BiH posljednjih dana povećava broj zaraženih i umrlih od posljedica infekcije koronavirusom, a Covid-bolnice ponovo bilježe rekordne brojeve hospitaliziranih sa teškim kliničkim slikama, u svijetu je u toku najveća kampanja vakcinacije u historiji.

Prema podacima koje je prikupio Bloomberg, primijenjeno je više od 173 miliona doza vakcine u 77 zemalja. Najnovija stopa je 5,96 miliona doza dnevno.

I zemlje u okruženju već više od mjesec svakodnevno bilježe sve veće brojke vakcinisanih građana.

Srbija kao i BiH nije članica Evropske unije, ali je do ovog trenutka uspjela vakcinisati više od 900.000 ljudi.

Prema broju vakcinisanih na milion stanovnika, ova susjedna država druga je u Evropi, odmah nakon Velike Britanije, a sedma u svijetu.

Podsjetimo, zdravstveni radnici u Srbiji počeli su se vakcinisati 30. decembra prošle godine, a masovna vakcinacija krenula je polovinom prošlog mjeseca. U ovoj zemlji već sedam dana u toku je revakcinacija stanovništva.