Doktor koji je osuđen zbog smrti dječaka iz Cazina i dalje radi u Kantonalnoj bolnici

Nesavjesno liječenje najteža je kvalifikacija na rad doktora, no presuda doktoru Amiru Bašanoviću, ostavit će pitanje - je li se moglo učiniti više.

Ovaj bihaćki doktor osuđen je zbog nesavjesnog liječenja osmogodišnjeg dječaka Benjamina Redžepovića iz Mutnika.

Svoju zatvorsku kaznu zamijenio je za 24.000 KM. 

Toliko "košta" život u BiH.

Doktor Amir Bašanović iz Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić“ je sredinom 2017. godine osuđen jer nije pružio adekvatnu ljekarsku pomoć osmogodišnjem dječaku. Roditelji su dječaka doveli u bolnicu nakon operacije krajnika jer je krvario, imao povišenu temperaturu i bolove. U presudi piše da doktor nije uradio potrebnu analizu niti je dijete smjestio u bolnicu, već ga je vratio kući u kilometrima udaljeno selo Mutnik kod Cazina. Ubrzo nakon toga dječak je umro.

Kako je CIN objavio, za ovo djelo je zakonom predviđena kazna zatvora od jedne do osam godina, ali je Sud uzeo u obzir olakšavajuće okolnosti – porodične prilike i ranije neosuđivanje – pa je Bašanović osuđen na osam mjeseci zatvora. Da ne bi išao u zatvor, on je od Suda tražio i dobio zamjenu zatvorske kazne za 24.000 KM.

Nakon što je pokrenut disciplinski postupak protiv njega, Bašanović je bio suspendovan na mjesec dana nakon tragedije.

Neutješni roditelji, šokirani ovim vijestima, i dalje ne mogu razumjeti zašto dječaka nisu zadržali u bolnici ili poslali dalje ako nisu bili sigurni u dijagnozu.

„Po ovome svemu, jedan život je ništa. Neko plati i sjedi kod kuće, a toga djeteta više nema“, kazala je za CIN koji je i istraživao ovaj slučaj, Benjaminova majka.