Doktori stomatologije i medicine KB Bihać održali polustani štrajk

Održan polustani štrajk upozorenja kao izraz podrške kolegama u većini kantona Federacije BiH

Reprezentativnost Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije FBiH osporavaju vlasti Federacije, što mi doktori nećemo dopustiti i zato smo današnjim okupljanjem pred Kantonalnom bolnicom „dr.Irfan Ljubijankić“ pružili podršku za oko 4500 doktora u svim dijelovima ovog entiteta-rečeno je danas prilikom polusatnog štrajka upozorenja u Bihaću.

„Mi ne možemo dopustiti da o našoj plaći, radu, uslovima rada ne odlučujemo mi ljekari, rekao je dr. Nedim Kurtagić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije USK-a. Pacijent i bolest su isti i u Sarajevskom, u Zeničkom, kao i u Unsko-sanskom kantonu, zato i tražimo da se sva prava i obaveze uniformišu i budu isti za sve doktore u cijeloj Federaciji, te da ovaj Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije bude naš reprezentativni sindikat za područje cijele Federacije, rečeno je tokom današnjeg štrajka upozorenja.

U Unsko-sanskom kantonu doktori nemaju problem sa vlastima kada je u pitanju reprezentativnost Sindikata, priznati su kao socijalni partneri. Uskoro će krenuti i novi pregovori oko Kolektivnog ugovora u USK-a, rečeno je danas novinarima. Trenutno ljekari dobijaju smanjene plaće po Ugovoru kojeg je sa Vladom USK potpisao Sindikat zdravstvenih radnika, stoga i insistiraju na reprezentativnosti svog sindikata. Kažu, niko osim njih im ne može određivati cijenu rada.

Image