Cazin: Dom kulture i Sportska dvorana u projektu grijanja

U Domu kulture i Sportskoj dvorani u Cazinu do kraja godine instalirat će se kotlovi na biomasu. Riječ je o projektu „Grijanje zajednica obnovljivom energijom – Renew Heat“ kojeg partnerski realiziraju Razvojna agencija USK, Grad Cazin, Karlovačka županija i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske.

Ukupna vrijednost  projekta iznosi oko 700.000 eura, od čega više od polovine navedenih sredstava, odnosi se na investicije. U Cazinu će se investirati oko 223.500 eura od čega Grad Cazin sufinansira iznos u visini od oko 33.500 eura ili 15%, dok se ostatak finansira sredstvima Evropske unije. Planirano je da se do kraja godine opremi objekat Sportske dvorane sa sistemom za grijanje na biomasu dok će se u Kulturnom centru kotao za grijanje, koji koristi lož ulje, zamijeniti kotlom za grijanje na biomasu.

Glavni cilj projekta je pokrenuti energetsku tranziciju na regionalnom nivou poticanjem korištenja lokalno prisutnog obnovljivog izvora energije, što doprinosi energetskoj nezavisnosti, čišćem okolišu i jačanju privrede.

Osim značajnih ušteda u energentima, ovakvi projekti doprinose očuvanju okoliša ali i  predstavljaju dobru referencu za buduće projekte prekogranične saradnje koje finansira EU.