Dom naroda: Očekuje se burna sjednica zbog Prijedloga o izmjenama Izbornog zakona BiH

Home

Dom naroda: Očekuje se burna sjednica zbog Prijedloga o izmjenama Izbornog zakona BiH


Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koja počinje u 12 sati trebao bi biti razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji je u parlamentarnu proceduru dostavio Klub delegata hrvatskog naroda u ovom domu, uz zahtjev za razmatranje po hitnom postupku. 

Klub delegata hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH je 28. aprila u parlamentarnu proceduru dostavio Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH. Kako je tada saopćeno iz PSBiH, predloženim izmjenama i dopunama regulira se izbor članova Predsjedništva BiH, implementira se Odluka Ustavnog suda BiH, odnosno izbor delegata u Domu naroda Federacije BiH, te Odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče izbora u Gradu Mostaru.

Dok Klub delegata hrvatskog naroda insistira da se ide u hitnu proceduru i da u naredna dva mjeseca Zakon bude izmijenjen, bošnjačka strana i dalje je protiv predloženih izmjena.

- Ako ne bude izmjena Izbornog zakona, doći će do blokade institucija BiH - poručio je Bariša Čolak,predsjedavajući Doma naroda.

U Klubu Hrvata u Domu naroda priznaju da su šanse da će Izborni zakon biti promijenjen male, jer nema podrške Bošnjaka. Ipak, smatraju da je važno u Parlamentu BiH progovoriti o problemima sa kojima se Hrvati godinama suočavaju.

Iz SDA poručuju da je ovo pokušaj jedne stranke da bez konsultacija rješava krupna politička pitanja. Smatraju da je trebalo formirati interresornu grupu u kojoj će biti zastupljene sve stranke.

- Ne predlaže se promjena Ustava BiH niti brisanje etničkih odrednica kod izbora članova Predsjedništva BiH, što je preduslov za primjenu tih odluka. Suprotno tome, predlaže se ponovo izbor jednog Srbina iz Republike Srpske, te jednog Hrvata i jednog Bošnjaka iz FBiH, što je direktno negiranje odluke Sejdić i Finci i produbljivanje diskriminacije - smatraju iz SDA.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, Ognjen Tadić, rekao je da ne vjeruje da će izmjene Izbornog zakona dobiti podršku na ovoj sjednici.

Dom naroda trebao bi danas da razmatra i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Predviđeno je razmatranje principa Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prijevozu; Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH te Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o radu u institucijama BiH.

Pred delegatima bi se, između ostalog, trebali naći Izvještaj o provođenju Lokalnih izbora za 2016. godinu, Stanje i prespektive u sektoru poljoprivrede u BiH, kao i davanje saglasnosti za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma među kojima i Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije o reguliranju obaveza bivšeg SSSR-a po obračunima u vezi s robnim prometom između bivšeg SSSR-a i bivše SFRJ.

 

(Izvor: Avaz.ba)

 

Tagovi
Objavio: Čet, 04/05/2017 - 06:47

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top