Dom zdravlja Velika Kladuša treba pomoć: Sredstava za zdravstvenu zaštitu izbjeglica sve je manje

Migrantska kriza koja je zahvatila USK svakim danom postaje sve teža.

Broj migranata se povećava iz dana u dan što predstavlja veliki problem za gradove našeg kantona koji ionako jedva krpe kraj s krajem.

Na području Bihaća i Velike Kladuše, trenutno se nalazi oko 1.000 migranata koji dolaze uglavnom iz Sirije, Afganistana, Palestine, Libije, a kojima je krajnji cilj da dođu do gradova EU.

Kako nam javlja medicinski tim iz Doma zdravlja Velika Kladuša, zaposlenici ove ustanove svakodnevno vode brigu o zdravlju migranata obavljajući preventivne ljekarske preglede, prilikom kojih je u zadnje vrijeme registrirano nekoliko oboljelih od svraba.

"Dom zdravlja Velika Kladuša već pola godine obaviještava i moli za pomoć u sredstvima nadležne institucije, ministarstva i više nivoe vlasti. Tek 16.05.2018. Dom zdravlja je primio prvu donaciju, 24 litre dezinfekcionih sredstava od firme "ITR" Sarajevo. Svaki oblik pomoći je više nego dobrodošao, jer je sad višestruko povećana potrošnja sanitetskog materijala, ampuliranih lijekova, infuzionih otopina i dezinfekcionih sredstava, a u cilju spriječavanja nastavka epidemija koje mogu biti kobne za stanovništvo", kazali su za naš portal iz Doma zdravlja.

Iako cijeli tim ulaže maksimalne napore zbrinjavajući i vodeći brigu o migrantima, situacija je sve teža obzirom da je sve manje finansijskih i prostornih kapaciteta da odgovore na sve veći broj zahtjeva. 

Ovom prilikom, zaposleni u JU Dom zdravlja Velika Kladuša mole sva fizička i pravna lica, da u skladu da svojim mogućnostima pomognu rad ove ustanove.

Zdravstvena ustanova Dom zdravlja Velika Kladuša nalazi se u Ul. Sulejmana Topića br. 1, 77230, a više informacija možete dobiti na broj telefona 037/770/010 (Centrala) ili e-mail adresu: dom.zdr@gmail.com, domz@domzdravljavkl.com