Donald Trump na hrvatsko-poljskoj Inicijativi tri mora

Home

Donald Trump na hrvatsko-poljskoj Inicijativi tri mora

Cilj inicijative je jačanje trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

U Varšavi se u četvrtak održava sastanak na vrhu zemalja Inicijative tri mora, koju su zajednički pokrenule Hrvatska i Poljska.

Na sastanku će biti i posebni gost, američki predsjednik Donald Trump.

Tom prilikom hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i Trump bilateralno će se sastati na marginama summita i razgovarati o bilateralnim odnosima, uključujući obrambenu suradnju, te o raznim ugovorima koji su u pripremi, poput ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te ugovora o izručenju, kao i o poticanju trgovine i ulaganja.

Jačanje konkretne suradnje

Hrvatska predsjednica će naglasiti da je uz djelovanje EU-a nužna i vanjskopolitička prisutnost SAD-a u regiji, kako bi se ne samo potvrdila njena evropska i euroatlantska perspektiva, nego i zajednički odgovorilo na izazove koji se postavljaju pred cijelu transatlantsku zajednicu, a snažno se preklapaju upravo na tom prostoru, kazao je izvor.

Očekuje se da će biti spomenuto i pitanje Hrvata u Bosni i Hercegovini te pitanje arbitraže sa Slovenijom o granici u Piranskom zaljevu / Savudrijskoj vali.

Sastanak je posvećen jačanju konkretne suradnje između zemalja srednje i istočne Europe. 

Inicijativa je zamišljena kao neformalna platforma za osiguranje političke potpore i djelovanja na konkretnim projektima, a okuplja 12 zemalja - Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumunjsku, Bugarsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Sloveniju i Austriju.

Inicijativu snažno podržavaju Sjedinjene Države i Kina.

Inicijativa tri mora zajednički je hrvatsko-poljski projekt pokrenut u ljeto 2016. godine, na sastanku u Dubrovniku, u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Projekti vrijedni 45 milijardi eura

Sastanak na vrhu Inicijative tri mora uključuje transatlantski forum, raspravu svih prisutnih predsjednika, zatim panel o budućnosti EU-a te raspravu o konkretnoj saradnji u provedbi projekata na području energetike, transporta i telekomunikacija.

Pripremljen je i katalog od više od 150 projekata, vrijednih više od 45 milijardi eura, koji obuhvataju sve zemlje inicijative i prekogranične projekte.

Inicijativa tri mora najsnažnija je hrvatska politička i ekonomska inicijativa unutar EU-a, ističu u Uredu predsjednice.

Izvor: Agencije

Tagovi
Topic
Objavljeno: Čet, 06/07/2017 - 08:48

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top