fbpx Došli iz Danske u Bosansku Gradišku da proslave Bajram: Hadžialići poznati po širokom srcu i osmijehu

Došli iz Danske u Bosansku Gradišku da proslave Bajram: Hadžialići poznati po širokom srcu i osmijehu

Home

Došli iz Danske u Bosansku Gradišku da proslave Bajram: Hadžialići poznati po širokom srcu i osmijehu


Mirsad i Rasema Hadžialić devet mjeseci u godini provedu u danskom gradu Viborgu, a tri u Bosanskoj Gradišci.

Težak život

Ovdje su tokom cijelog ramazana i za oba bajrama. Mala, ali prelijepa kuća u naselju Hisete prepoznatljiva je po cvijeću i vinovoj lozi, a uoči Bajrama po mirisima koji mame iz kuhinje. Vrijedna Rasema priprema slastice za taj uzvišeni dan. Pohvalila nam se tepsijom baklava, dok je Mirsad vodio brigu o prelijevu, koji se kuhao vani na štednjaku.

- Pravimo obilan bajramski ručak. Tu su obavezne baklave, razne pite, bureci, janjetina, teletina, piletina, pa obavezna bamija. Presretni smo kad nam je trpeza prepuna. Sretni smo, jer nam s vremena na vrijeme u pomoć pritekne komšinica Mira, koja se s nama, također, raduje Bajramu - kaže Rasema.

Mirsad, inače Visočanin rodom, dugo je kao novinar radio u Mostaru. Rasemu je upoznao u izbjeglištvu u Danskoj. Nerazdvojni su već 21 godinu.

- Izuzetno se dobro slažemo i poštujemo. Dok smo u Bosni često putujemo u Sarajevo. Evo, sad, poslije Bajrama, otisnut ćemo se malo do Visokog. Moram obići mezare mojih najbližih, a i posjetiti rođake. Skoknut ćemo i do Baščaršije - kaže Mirsad.

Rasema je nadaleko poznata po svom širokom srcu i osmijehu, koji joj ne silazi s usana. U ovoj kući od 60 kvadrata je rođena i othranjena, za nju je vežu prva sjećanja. Imala je teško, ali lijepo djetinjstvo.

- Imala sam svega 16 mjeseci kad nam je majka umrla, a otac nas je ubrzo ostavio. Sokak nas je othranio. Sjećam se bajrama iz djetinjstva, kada su meni i mlađem bratu teta Anka i druge komšinice, Srpkinje, donosile odjeću. To se ne zaboravlja. Zbog toga sam i ja odlučila da pomažem drugima, to je, valjda, Allahova volja – s osmijehom na licu kaže Rasema.

rasema

Pomoć siromašnima

Odmah nakon rata Rasema je jednoj višečlanoj porodici kupila kravu i dala im plac za kuću. Siromašnima je redovno kupovala ogrjevno drvo. I ona i Mirsad kažu da su presretni zbog toga.

I dok Rasema kuha, Mirsad načini pokoju fotografiju kako bi Dancima pokazao ljepotu u Bosni. Bajramska atmosfera osjeti se na svakom koraku u Raseminoj i Mirsadovoj avliji, a pravo ljetno vrijeme stvara još ljepši ugođaj.

 

Radujemo se s komšijama

- Za 27. noć ramazana posjetili smo staricu Hafiju, koja živi u Lipovači, na drugom kraju grada. Odvezli smo je navečer u pola 11 u džamiju i vratili u pola dva kući. Drago nam je zbog toga. Inače, za vrijeme ramazana obavezno posjetimo djecu u bolnici, podržimo bolesnike ili darujemo djecu u mektebu. Radujemo se i našim komšijama, znamo da će nam s njima naš Bajram biti sretniji i ljepši - kaže Rasema.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Ned, 25/06/2017 - 19:39

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top