Dr. Čerkez: Nema razloga da se ne rade obdukcije zaraženih koronavirusom

čerkez
Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje, kaže da nije upoznat s tim da se u FBiH ne vrše obdukcije umrlih koji su bili zaraženi koronavirusom.

 

- Nisam upoznat s tim da se ne rade obdukcije u FBiH jer nema razloga da se ne rade. Mi smo dali preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, tu ne postoje neke posebne mjere osim što je potrebno da imamo u postupanju sa svakim pacijentom zaraženim na Covid-19 FFP2 masku, vizir, rukavice dvostruke radi sigurnosti, jednodijelo odijelo i jednodijelni ogrtač. Dakle, nema nikakve veće razlike u odnosu na bilo koje druge virusne bolesti. Nikakvih prepreka nema da bi se to uradilo. Radili smo s pacijentima koji imaju hepatitis, HIV i u svakom takvom slučaju potrebna je oprema, kaže Čerkez.

Međutim, sudski vještaci tvrde da nemaju adekvatnu opremu da rade obdukcije tijela zaraženih koronavirusom.

- Mi ne nabavljamo opremu za sudske vještake. Svako u sistemu zdravstva ima svoje kompetencije i svoje odgovornosti i u skladu s tim treba da obezbijedi opremu. Ja sam više puta naveo da za nabavku opreme odgovaraju menadžeri zdravstvenih institucija. Ali na tržištu je došlo do nedostatka opreme, posebno hirurških maski. Veliko tržište Evrope je zatvoreno, tržišta Kine su presumjerili podršku prema SAD. Teško je naći opremu na tržištu. Činimo sve da svi ravnomjerno dobiju opremu i prema potrebama, rekao je Čerkez.

 

PIŠE: AMELA LONČARIĆ