Dr. Drljević: Vakcina nije C–vitamin koji možete uzimati ili ne uzimati

.
Radi o ozbiljnom preparatu koji mora biti višestruko testiran i povjeravan na raznim subpopulacijama stanovništva kroz brojne studije i kroz duži vremenski kako bi se dokazala njegova učinkovikost i sigurnost, inače posljedice mogu biti katastrofale, kaže dr. Harun Drljević, predsjednik Ljekarske komore Federacije BiH

 

U opštem obilju informacija i dezinformacija koje kruže u medijima, po portalima i po društvenim mrežama u eri pandemije COVID-om 19, jedna je posebno interesantna – pronalazak adekvatne vakcine. Svakom iole prosječno obrazovanom građaninu, a pogotovo doktoru medicine bilo koje specijelnosti, savršeno je jasno da do otkrivanja adekvatne, pouzdane, višestruko provjerene i učinkovite vakcine protiv ove virusne infekcije neće doći tako brzo.

 

Brojni medicinski umovi neumorno rade danonoćno na tome, ulažući nesebično svo svoje znanje. Ipak, trka za enormnim profitom koji će ostvariti onaj koji prvi pronađe ovakvu vakcinu, smatra dr. Harun Drljević, predsjednik Ljekarske/Liječničke komore Federacije biH, ponekad pokazuje političku, naučnu i stručnu pohlepu koja upuhuje dodatni haos u ovo nevreme u kojem živi cijeli svijet.

 

- Sve to nebi bilo toliko interesantno, da danas nisam čuo direktora Instituta za Javno zdravstvo RS-a Branislava Zekanovića koji na jednoj televiziji kaže da će ovaj Institut, a nakon što dobije preporuku Agencije za lijekove BiH, razmotriti kupovinu prve otkrivene ruske vakcije protiv COVID – 19. E, tad me je uhvatila panika. Radi se, naime, o onoj istoj državnoj Agenciji koja je nakon višestrukog odbijanja državne Komisije za lijekove i na način koji nije nikom poznat, dala „zeleno svijetlo“ za registrovanje neprovjerenih i nedovoljno testiranih ruskih bioloških lijekova i tako im otvorila put na BH tržište.

 

Radi se o onoj istoj državnoj Agenciji koja je nakon uvoza „famoznih“ 100 respiratora naknadno dala svoju saglasnost na iste, a njen direktor našao se pod pažnjom Tužilaštva. Sada se ta ista državna Agencija pita (odnosno treba da da odgovor): da li je ta prva ruska vakcina koja je testirana navodno na samo 50 ispitanika adekvatna, pouzdana, učinkovita i prije svega sigurna za masovnu primjenu, kaže dr. Drljević.

 

Drljević objašnjava da vakcina nije C–vitamin koji možete uzimati ili ne uzimati, kako i koliko hoće, da se radi o ozbiljnom preparatu koji mora biti višestruko testiran i povjeravan na raznim subpopulacijama stanovništva kroz brojne studije i kroz duži vremenski kako bi se dokazala njegova učinkovikost i sigurnost, inače posljedice mogu biti katastrofale.

 

- Mada cijeli svijet priželjkuje što brži pronalaza ove vakcine, moramo se naoružati strpljenjem, a ona će sigurno doći. U ovakvoj situaciji mogu da profitiraju samo pobornici antivakcinalnih kampanja koji sva iskustva iz 109 godina razvoja imunologije i vakcinologije bacaju pod noge, poručuje dr. Harun Drljević, predsjednik Ljekarske/Liječničke komore Federacije BiH.