Dragan Mektić: Kad će početi taj rat, ko napada?

Home

Dragan Mektić: Kad će početi taj rat, ko napada?


Povodom aktuelne sigurnosne situacije u press sali zgrade Parlamentarne skupštine BiH javnosti se obratio Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Već ranije ministar Mektić je u medijima komentirao neka aktuelna dešavanja u vezi sa sigurnošću bh. građana, a posebno je zanimljiva bila njegova izjava nakon obavijesti State Departmenta da se Milorad Dodik nalazi na crnoj listi SAD-a, kako bi predsjednik RS-a trebao podnijeti ostavku.

Na današnjoj konferenciji za medije Mektić se najviše osvrnuo na situaciju u bezbjednosnom smislu drastično komplikuje u BiH.

"Ne zbog razmimoilaženja u političkom smislu, nego jer se sve češće spominje rat i ratnohuškačka politika. Ja želim da poručm tim likovima, tim osobama koje zagovaraju da takva ratnohuškačka politika i retorika neće proći ovdje. Pozivam sve narode BiH, sve normalne ljude, ljude dobre volje da odbace tu retoriku, a mi ćemo sve učiniti da zaštitimo ljude od rata.

Kako Dževad Galijašević kaže da će na proljeće biti rat. Da li ta politika znači da treba da idemo da kopamo bunkere, da zauzimamo položaje, da djecu, stare i žene saljemo van zemlje? U ime koga on to gori, nek izadje i nek kaže, ja ga pozivam. Ma neće Dževade biti rata!", poručio je.

Mektić je dodio kako Atif Dudaković poručuje da se kupuju uniforme, da se spremaju mladi za rat.

"Jadni general Dudaković. Je l' to njihova poruka da mladi treba da idu odavde, umjesto da im obezbjedimo prosperitet, obrazovanje i da ih zadržimo ovdje. Kakve su to poruke? Ja pozivam tužilaštvo da pozove te osobe na razgovor ili da naredi SIPA-e da ih saslušaju, kako bismo saznali ko pokreće taj rat, kad će tačno početi, ko napada? Da nam kažu zašto uniforme, zašto šatori, zašto vojna oprema?

Neće vam proći ta ratnohuškačka politika, jer vi radite u nečijem interesu, ali ne odlučujete vi o tome da li ćemo produbiti strah i brigu ovdje! Pozivam sve građane da razmisle o tome i da shvate da ta politika neće proći ovdje, a ja ću lično sa ove pozicije razgovarati sa svima da se ovdje po svaku cijenu mora očuvati mir i da nema govora o tome da spominjemo neke termine kad će početi rat.

Imam informacije da se to dostavljanje informacija o ratu koordinira iz kabineta Milorada Dodika, preko Pere Simića, a sve u cilju destabilizacije BiH, okruženja, posebno u cilju podrivanja premijera Srbije Vučića, kako bi se situacija pogoršala i kako se on ne bi kandidirao za predsjedničko mjesto", izjavio je.

Mektić je poručio kako "traži od tužilaštva da odmah hitno reaguje, jer je to udar na mir, na suverenitet entiteta i države, a sve jer tužilaštvo nije na vrijeme reagovalo po tom pitanju".

"VSTV vodi računa samo o lobiranju i raznim kadrovskim kombinatorikama, a ne o stvarima od značaja, zbog čega se ovo dešava i zbog čega su oni najviše krivi. Pa žive li oni ikako s ovim narodom, dijele li oni ikakvu sudbinu sa nama ovdje? Ali takve stvari i najave rata neće proći, ovdje dolaze mladi i obrazovani ljudi, a oni nek ratuju međusobno...", zaključio je!

Pitanje policajaca nije želio komentirati , jer je za to zadužena nadležna parlamentarna skupština na čelu sa Špirićem i oni trebaju da to komentiraju. Napomenuo je da se prije nekoliko dana održao sastanak srbijanske BIA-e i OSA-e, gdje je potvrđena dobra saradnja bezbjednosnih struktura Srbije i BiH.

Komentirao je i Dodikovo stavljanje na listu SAD-a pa se pita gdje nad vodi, u kakav sunovrat ova cijela situacija. Citirao je Dodikovu izjavu iz 2005. godine kada je kritikovao tadašnjeg premijera RS-a da Peru Vukelića ili nešto tako, da on ne može voditi BiH i RS u euroatlantske integracije ako je na crnoj listi.

"Pa kako nas on može voditi sada u bilo šta?", pitao je.

Mektrić je naglasio da su u kontaktu sa određenim aktivnostima koje se provode u EU kada je rijec o rješavanju migrantske krize, te da će prihvatiti svako evropsko rješenje. U pripremi je i potpisivanje sporazuma sa Frontexom, organizacijom koja se bavi migracijama.

"Nemam informacije da će izbjeglička ruta ponovo proraditi, posebno ne na području BiH, a radi se na tome da se održi ovakvo stanje", pojasnio je na kraju konferencije za medije.

(Izvor: Radiosarajevo.ba)

Tagovi
Objavio: Wed, 18/01/2017 - 13:41

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top