Drama u Crnoj Gori: Tužilaštvo ispituje je li iz trezora nestalo 5,7 kg dragog kamenja

xx

Crnogorsko Tužilaštvo formiralo je predmet povodom krivične prijave kojom je predstavljeno da je iz crnogorskih institucija nestalo 5,7 kilograma milionski vrijednog poludragog kamenja opala, i u saradnji sa Specijalnim policijskim odjeljenjem sprovodi prikupljanje dokaza i obavještenja.

Crnogorske institucije su ranije najavljivale prodaju 28 kilograma poludragog kamenja, opala, čija je vrijednost procijenjena na oko dvije milijarde eura, a koji su u Budvi oduzeti 2012. godine od Roberta Fanjeka i Antonija Vernona Strelenskog, prenosi Portal RTCG.

Vlada ranijeg premijera Zdravka Krvokapića svojevremeno je donijela odluku o prodaji 28 kilograma poludragog kamenja koje je oduzeto u hotelu Belvi u Bečićima jer su, kako je obrazloženo, nelegalno unijeti u Crnu Goru. U međuvremenu, podnijeta je krivična prijava kojom je prikazano da je iz državnog trezora nestalo 5,7 kilograma opala.

Ovaj slučaj je i ranije bio u fokusu medija, a zasad nije poznato da li i aktuelna Vlada namjerava da proda ovo drago kamenje.

Iz Specijalnog tužilaštva potvrdili su da je predmet formiran.

“Nevladina organizacija Alternativa Crna Gora je u julu prošle godine podnijela krivičnu prijavu protiv M.D., R,Ž., M.S. i S.S., iz koje proizilazi da je njen predmet krivično djelo zloupotreba službenog položaja, jer prijavljena lica ‘pokušavaju da prodaju protivpravno stečenu imovinu u cilju sticanja lične imovinske koristi i prikrivanja krađe 5.7 kilograma opala”, saopšteno je Portalu RTCG iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Dodaju da je u toku izviđaj.

“I ovo tužilaštvo sa Specijalnim policijskim odjeljenjem prikuplja dokaze, obavještenja i podatke potrebne za donošenje odluke”, naveli su u SDT-u.