Drama u OŠ „Cazin I“: Izvršena reorganizacija nastave, uslovi rada kritični

Na adresu redakcije portala Cazin.NET stiglo je pismo zabrinutih roditelja učenika OŠ "Cazin I". Iako su se nadali, nova zgrada nije završena ni početkom ove školske godine, te oko 700 učenika škole nastavu pohađa u vrlo neuslovnim uslovima. Roditelji su zabrinuti za zdravlje, ali i živote svoje djece koja svakodnevno borave, zajedno sa nastavnicima i ostalim kolektivom ove obrazovne ustanove, u prostorijama koje nisu adekvatne ni sigurne za boravak, a još manje za odvijanje nastave.

Prvog ponedjeljka u septembru školska zvona u mnogim školama obilježila su početak nove školske godine. Iako su priželjkivali da će nastavu ove godine pohađati u prostorijama nove škole, kako je i bilo najavljeno, učenici i nastavnici OŠ „Cazin I“ nažalost su i ovu školsku godinu dočekali u staroj školskoj zgradi koja predstavlja opasnost za život i zdravlje djece i zaposlenih u njoj.

cazin 1

Poznata je činjenica da je navedena škola izgrađena šezdesetih godina prošlog stoljeća i da se već dugi niz godina nalazi u ruševnom stanju. Krajnje kritična situacija je u zgradi predmetne nastave, pogotovo nakon poplava koje su naš grad zadesile u proljeće ove godine. Posljedice poplava osjete se i danas jer su učionice i školski hodnici puni vlage na koju se djeca, nastavnici i roditelji svakodnevno žale. Roditelji su zabrinuti jer su u takvim okolnostima rizici za razna oboljenja daleko veći.

Školski namještaj je gotovo neupotrebljiv, sanitarni čvor rizičan i zaudara, goli beton zamijenio je podove u učionicama zgrade predmetne nastave, zidovi su nestabilni, mnogi se prozori ne mogu otvoriti, a na nekima je šperploča umjesto stakla, pola lustera ne radi što otežava izvođenje nastavnog procesa. Otežavajuća okolnost je i što su u nekim učionicama zidovi nove zgrade pokrili prozore pa se svjetlo mora paliti i tokom dana. Za vrijeme obilnih kiša voda probija pored utičnica i sijalica i u učionicama i na hodnicima što predstavlja dodatnu opasnost za sve koji u školi borave. Fiskulturna sala je leglo bakterija i zbog lošeg stanja poda predstavlja opasnost za svako dijete.

cazin 1

Školski krov je zbog ogromnih količina snijega pretrpio znatna oštećenja. U traženju rješenja predstavnici Vijeća roditelja posjetili su premijera USK-a. Premijer im je kao rješenje predložio izmještanje učenika nižih razreda u zgradu Gimnazije. Roditelji su o ovom prijedlogu imali podijeljeno mišljenje, nastavnici škole također. Navodno i mandat starog Vijeća roditelja, koje je, kako smo saznali od nekih njegovih članova, odavno u rasulu, ističe, a adekvatno rješenje još nije nađeno.

Jedan dio roditelja djecu je iz ove škole prebacio u OŠ „Cazin II“. Nastava u ovoj školi je reorganizirana, na sreću jednih, na štetu drugih. Sedmi razredi prebačeni su u staru zgradu i tu bi trebali ostati mjesec dana, a onda će njihovo mjesto navodno zamijeniti učenici šestih razreda, pa će se tako mjesečno rotirati iz jedne u drugu zgradu, dok će osmi i deveti razredi, kako saznajemo od roditelja i učenika ove škole, cijelu školsku godinu boraviti u zgradi predmetne nastave jer su oni „veći i izdržljiviji“.  

cazin 1

Situacija oko prebacivanja djece iz ove u drugu školu još je aktuelna. Izvršena je reorganizacija nastave. Međutim, koliko je ona urađena racionalno ako je činjenica, kako navode zabrinuti roditelji ove škole, da su tri učionice u staroj zgradi koja je u daleko boljem stanju, u popodnevnoj smjeni neiskorištene. U dvije učionice, prema njihovom riječima, nastavu pohađaju samo prvačići u jutarnjoj smjeni, a u trećoj je smješten, kako navode roditelji, nekakav didaktički kabinet. Ako je to istina, treba se zapitati zašto se pravi didaktički kabinet ako se zna da učenici šest sati sjede u smrdljivim i zagušljivim učionicama?!

cazin 1

Pitaju se roditelji kako se dvije učionice prvačića mogu „privatizirati“ ako se već mogu iskoristiti za još dva odjeljenja u popodnevnoj smjeni iz tih istih smrdljivih učionica?! Pitamo se zašto nekom/nikom nije stalo da učini bolje za dijete, roditelja ili nastavnika? Možda neki roditelji nisu ni zaslužili da se za njih bori jer nisu mrdnuli  prstom da išta promijene. Možda ni neki nastavnici nisu učinili ništa da im u toj školi bude bolje. Možda su i jedni i drugi  pod pritiscima nekih trećih. Ali, ne zaboravite, u toj školi je preko 700 djece, i za njih smo odgovorni svi. I za njih treba tražiti mogućnosti i rješenje. A  ako ima dobre volje, naći će se i način.

Image
Image
Image
Image