fbpx Drugi dan praznika: Moguće gužve na granicama

Drugi dan praznika: Moguće gužve na granicama

Home

Drugi dan praznika: Moguće gužve na granicama


Saobraćaj se ovoga jutra na putevima u našoj zemlji odvija po pretežno suhom kolovozu, uz umjerenu frekvenciju vozila.

Budući da je danas mnogima posljednji dan produženog prazničnog vikenda, pojačan intenzitet saobraćaja tokom dana očekujemo na većini putnih pravaca, kao i na graničnim prelazima.

Posebnu pažnju skrećemo na ulaz u BiH na graničnim prelazima na jugu naše zemlje. Vozače molimo da se na vrijeme informišu o stanju na prelazima, kako bi izbjegli duža čekanja.

Trenutna zadržavanja na graničnim prelazima nisu duža od 30 minuta.

Povodom međunarodnog praznika rada, večeras do ponoći, zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Smanjen je broj radova na cestama, ali privremeno postavljena signalizacija na pojedinim dionicama uzrokuje sporije odvijanje saobraćaja.

Izdvajamo autoput A-1 dionice Bojnik-Sarajevo zapad-Lepenica (vijadukt Bojnik i u blizini tunela Igman) i Zenica Jug-Kakanj (u mjestu Donji Tičići), kao i magistralne puteve: M-17 Žepče-Maglaj, M-18 Simin Han-Priboj i M-17 Jablanica-Mostar.

U skladu sa Ugovorom koji je potpisan sa JP Ceste FBiH o obavljanju poslova pomoć-informacije na javnim cestama u dijelu Federacije BiH, BIHAMK je dužan da, bez naknade, svakom motorizovanom učesniku u saobraćaju godišnje pruži tri usluge tehničke pomoći na cesti, a najviše jednu uslugu tokom mjeseca, sa ciljem stavljanja vozila u mobilno stanje.

Ukoliko se kvar ne može otkloniti BIHAMK je dužan i ukloniti vozilo sa ceste do najbližeg servisa. Besplatne usluge pomoći na cesti BIHAMK je obavezan pružiti učesnicima u saobraćaju u sljedećim kantonima: Unsko-sanski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Bosansko-podrinjski, Srednjobosanski, Hercegovačko-neretvanski i Sarajevski kanton.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

AUTOPUT

A-1

Zenica jug-Kakanj, zbog radova na sanaciji klizišta, saobraćaj se na dionici autoputa A-1 Zenica Jug-Kakanj u mjestu Donji Tićići odvija sporije, jednom trakom (preticajnom).

U suprotnom smijeru (Kakanj-Zenica jug) u funkciji su obje vozne trake, a zatvorena je zaustavna traka.

Sarajevo zapad-Lepenica, u toku su radovi na sanaciji klizišta na dionici Sarajevo zapad-Lepenica na lokalitetu tunela Igman.

Na mjestu izvođenja radova, saobraćaj je u smjeru Sarajevo zapad-Lepenica preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Butila-Vlakovo, u toku su radovi na vijaduktu Bojnik, zbog čega se saobraća jednom saobraćajnom trakom.

E-661 Banja Luka-Bosanska Gradiška, zbog izgradnje vijadukta Mahovljani, za saobraćaj je zatvorena petlja Mahovljani.

Vozačima se preporučuje korištenje petlje Aleksandrovac ili magistralnog puta M-16 u ovisnosti od pravca kretanja.

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-4

Simin Han-Donje Caparde, zbog radova na izgradnji pješačke staze u mjestu Rainci vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

M-5

Ripač-Vrtoče, zbog radova na deminiranju terena na dionici Ripač-Dubovsko, od 08 do 16 sati saobraćaj se povremeno obustavlja u trajanju do 30 minuta.

Hrenovica-Mesići, zbog urušavanja mosta u mjestu Kaljani potpuno je obustavljen saobraćaj.

M-14.1

Brčko – Bijeljina (u rejonu Ljeljenče) u toku su sanacioni radovi, zbog čega se od 07 do 17 sati saobraća naizmjenično, jednom trakom.

M-15

Sanski Most, zbog radova na izgradnji kružnog toka na raskrsnici sa regionalnim putem R-405, vozila saobraćaju jednom trakom.

M-16

Poriče-Kupres, zbog izvođenja radova na sanaciji slijeganja ceste (nasipa) i škarpe zasjeka na mjestu izvođenja radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-17

Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraćaj se odvija usporeno u zoni izvođenja radova.

Žepče-Maglaj, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji raskrsnice u mjestu Misurići, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Zalik-Vrapčići, zbog radova na izgradnji pješačke staze povremeno se saobraća naizmjenično, jednom trakom.

Jablanica- Potoci (Donja Jablanica), zbog sanacije kolovoza saobraćaj odvija jednom trakom naizmjenično.

M-18

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Priboj-Simin Han, zbog sanacije klizišta saobraća se naizmjenično, jednom trakom uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

M-19.3

Rogatica-Ustiprača (u mjestu Dub) zbog radova na miniranju terena u vremenskom periodu od 09 do 10 sati i od 14 do 17 sati, dolazi do povremene obustave saobraćaja.

REGIONALNI PUTEVI

R-414 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) - zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

R-445 Nevesinje-Berkovići - u toku su radovi na rekonstrukciji i modernizaciji ove dionice, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično, jednom trakom

R-445 Ilijaš-Podlugovi – zbog radova na asfaltiranju saobraćaj se obustavlja na području Malešića od 07 sati 26.04. do 07 sati

27.04. Alternativni pravac za vozila do 7,5 tona je Donja Vogošća-Karaula-Malešići, a za vozila preko 7,5 tona Semizovac-Jošanica-autoput-Malešići.

R-445 Semizovac-Ilijaš-Visoko (most na Stavnji-Lješevo)- zbog radova na sanaciji kolovoza, od 06 do 20 sati saobraća se usporeno.

R-453 Srebrenica-Skelani (Kragljivode)–zbog deminerskih radova, radnim danima, od 8 do 16 sati, saobraćaj se obustavlja u trajanju do 30 minuta.

R-454a Bratunac-Drinjača - zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

R-456 Doboj-Maglaj (Rječica Donja) –zbog deminerskih radova, svakim danom, od 7 do 16 sati, saobraćaj se obustavlja u trajanju do 30 minuta.

R-459 Tuzla-Dokanj – zbog radova na sanaciji klizišta kod mjesta Jarići, vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

R-469/R-471 raskrsnica regionalnih puteva Živinice-Banovići-Ribnica i Banovići –Vijenac-Lukavac – zbog radova na rekonstrukciji raskrsnice u Banovićima vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

R-471 Lukavac-Banovići-zbog prevoza cementa industrijskim kolosijekom pruge preko regionalne ceste Lukavac-Banovići, dolazi do povremenih 15-minutnih obustava saobraćaja.

KANTON SARAJEVO

-Zbog izvođenja neophodnih radova svakodnevno od 08 do 16 sati etapno će se obustavljati saobraćaj na dijelu ulice Bosanskih kraljeva (od spoja sa ulicom Safeta Hadžića do spoja sa ulicom Atife Karalić).

Etapne dionice su: od raskrsnice sa ulicom Safeta Hadžića do raskrsnice sa ulicom Kraljice Jelene, od raskrsnice sa ulicom Kraljice Jelene do raskrsnice a ulicom Alibega Firdusa i od raskrsnice sa ulicom Alibega Firdusa do raskrsnice sa ulicom Atife Karalić. Za vrijeme obustave u funkciji su alternativni pravci.

Zbog izvođenja neophodnih radova izmjenjen je režim saobraćaja u ulicama: Konak, Dajanli Ibrahim bega, Safvet-bega Bašagića i Zvornička.

MOSTAR

Zbog radova na izgradnji glavnih kanalizacijskih kolektora grada Mostara, na snazi je potpuna obustava saobraćaja u ulici Maršala Tita ( na relaciji Šarića džamija-Lučki most), dok je u ulici Kardinala Stepinca (na dionici od Hotela Ero do Carinskog mosta) desna traka zatvorena za saobraćaj, a lijeva je otvorena za dvosmjerni saobraćaj.

BIHAĆ

Zbog izgradnje poslovnog objekta na Trgu Maršala Tita, saobraća se jednom trakom.

MAGLAJ

U toku su sanacioni radovi na sjevernom (Jelovac) i južnom ulazu u grad (Liješnica), zbog čega je obavezno poštivanje privremeno postavljene saobraćajne signalizacije.

 

(Izvor: Avaz.ba)

 

Objavio: Tue, 02/05/2017 - 07:47

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top