Drugi međunarodni susreti autora na Uni završeni u krugu ostrožačke kule (FOTO)

Home

Drugi međunarodni susreti autora na Uni završeni u krugu ostrožačke kule (FOTO)


Drugi međunarodni susreti na Uni svečano su zatvoreni u krugu ostrožačke kule, čiji je domaćin, pored "Žena Une", bio i Grad Cazin.

Kroz druženje i pjesnička kazivanja tako je završio događaj za koji se mnogi nadaju da će prerasti u tradiciju. 

- Završnica na najljepšem starom gradu, Ostrožac. Ako Bog da, prerast će to u tradicionalnu manifestaciju. Izleti, druženja, večeri poezije, nova poznanstva, susret starih prijatelja... Sve to je obilježilo ovaj vikend. Prijatelji, dođite i dogodine, poruka je organizatora.

Susreti

Završnici susreta prisustvovali su cijenjena profesorica Pedagoškog fakulteta Bihać, Šeherzada Džafić, čije ime većina zna s obzirom na njena zalaganja na području jezika i književnosti. Tu je u profesorica Sabiha Đuzelić zajedno sa svojim učenicima iz OŠ "Ostrožac", profesor Ismet Kasumović.

Bili su tu i savjetnik gradonačelnika Grada Cazina, gospodin Jusuf Bajrektarević, predsjednik MZ Ostrožac, Dževad Beširević i općinski vijećnik Refik Lelić. Značajan doprinos dalo je i UZ Ostrožac, a jedan od boema Starog grada je sigurno i Ami Kurtović. 

Susreti

Posebnu radost prisutnima priredili su učenici petog razreda OŠ Ostrožac, koji su svojim recitacijama zadivili publiku.

- Ovaj kulturni događaj ujedno je i turistička promocija naših prirodnih ljepota i bogatstva kao što je dvorac na starom gradu Ostrožac. Pisci i umjetnici ovog regiona napisat će stihove i ponijeti najljepše priče iz našeg grada i države BiH. Čestitam svim učesnicima, a posebno djeci, jer djeca su ukras svijeta, djeca su radost najveća, istakao je gradonačelnik Grada Cazina, Jusuf Bajrektarević.

Susreti

Učesnicima su dodijeljene zahvalnice, a kulturno-umjetničko društvo sa Ostrošca i već spomenuti učenici mjesne škole priredili su prigodan program te tako dali svoj doprinos ovogodišnjim Susretima autora na Uni.

Susreti

I, na kraju našeg priloga donosimo dojam jednog od prisutnih pisaca: 

- Vaše siluete izviruju iz guste jutarnje magle i kišnih kapi i griju moju usplahirenu dušu... Kako vas je bilo lijepo stisnuti u zagrljaj, ušuškati u sebi i čuvati vas do slijedećih susreta...Tu ste u meni! Tu ste u meni i sada i mnogo prije i za sva buduća vremena... Iz daljine osluškujem vaše umilne riječi, vaše osmijehe, vaše misli koje su ispunjene i Unom i Krajinom i Bihaćem i Štrbačkim Bukom i Ostrošcem... Svaka slika svoju sudbinu ima, koju će te svojim perom pretočiti u stih, u priču, u fotografije koje će se nizati na filmskom platnu, a odmotavati se kada poželite vratiti vrijeme i uspomene... Nažalost, vrijeme otkucava i hrli bez vas, ali sa vama... Hvala Vam što ste došli, što ste osjetili našu dobrodošlicu, naš merhamet i našu potrebu da nam opet svratite. Tamo negdje ispričajte naše priče, naše sudbine, naše običaje i naše duše. Kažite svijetu da u Krajini žive i živjet će ponosni ljudi koji vole, ljube i cijene svakog bez obzira na vjeru, naciju, boju kože i pripadnost. Kažite svijetu da smo sretni što smo imali priliku da vas smjestimo u svoja njedra. Kažite svijetu da jedva čekamo iduće susrete! I još mnogo toga ispričajte tom istom svijetu koji treba da zna istinu o nama... Već se radujem idućim susretima.

Susreti

(Cazin.NET)

 

 

Topic
Objavio: Wed, 13/09/2017 - 07:26

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top