Drugi toplotni val stiže u BiH: Od narednog četvrtka temperature i do 40°C

Home

Drugi toplotni val stiže u BiH: Od narednog četvrtka temperature i do 40°C


Umjereniji početak sedmice se prilično brzo “pretvara“ u sve nepodnošljiviji. Već sutra će nas zapljusnuti i drugi izraženiji toplinski val.

Zahvaljujući relativno povoljnoj atmosferskoj situaciji, period od četvrtka do subote ostaje u većem dijelu zemlje pretežno sunčan, vrlo vruć, te mnogima vrlo neugodan, zbog prisustva sparine u najtoplijem dijelu dana.

Uz osjetniji porast dnevnih temperatura već od petka, postojeće ugodne noći zamijenit će one neugodnije.

Na sjeveru zemlje možemo očekivati i tzv. tropske noći u kojima temperatura ne pada ispod 20°. U centralnom i istočnom dijelu Bosne, bit će nešto prijatnije.

Tokom vikenda postoje uslovi za pojavu lokalnih pljuskova, prvenstveno na višim nadmorskim visinama. Vjetar će ostati slab, rijetko umjeren, pretežno jugozapadnog i južnog smjera.

Naredne sedmice, ponedjeljak i utorak donose iznimno visoke temperature zraka, na području Hercegovine i sjeverne Bosne i do 40°C. Od srijede, ove vrućine, bi se trebale postepeno ublažavati.

Kako ćemo se nalaziti u drugom toplinskom valu, kao mjera zaštite od temperatura koja će prelaziti granicu tzv. nepodnošljivog dana, (više od 32°C), na nivou cijele zemlje do subote bi na snazi trebao biti žuti meteoalarm. Od nedjelje do utorka, kada će temperature prelaziti 35°C u sjevernom, sjeverozapadnom i južnom dijelu zemlje možemo očekivati da će biti proglašen narandžasti meteoalarm.

Prema trenutnom izgledu prognostičkih modela, temperaturno, od četvrtka do subote, jutarnje temperature u većem dijelu zemlje bi se kretale od 13 do 20, na sjeveru i jugu zemlje od 19 do 24°C. Najviše dnevne uglavnom između 30 i 37°. Od nedjelje pa sve do utorka, jutarnje vrijednosti temperatura bi se kretale od 16 do 21°, na sjeveru i jugu zemlje od 21 do 26°C. Najviše dnevne uglavnom između 32 i 38, na sjeveru Bosne i jugu Hercegovine blizu 40°C.

 

(Izvor: Oslobođenje.ba)

Tagovi
Objavio: Wed, 05/07/2017 - 15:45

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top