Država godišnje troši više od 150 milijardi kuna, a požare gase vatrogasci bez opreme i Torcida

Home

Država godišnje troši više od 150 milijardi kuna, a požare gase vatrogasci bez opreme i Torcida


ANEMIČNA reakcija Plenkovićeve vlade na požare koji ugrožavaju živote i imovinu ljudi u Dalmaciji iznenadila je samo najveće optimiste i naivce, koji su ponovno povjerovali da je političku kastu stvarno briga za funkcioniranje i opremljenost službi za koje su odgovorni.

Bogata država u siromašnom društvu


Iako su predsjednici Grabar-Kitarović i ministru obrane Krstičeviću puna usta "domovinske sigurnosti", nisu u stanju osigurati ni opremu za vatrogasce, koji riskiraju živote u vozilima koja su nerijetko starija od posade, a kojima su se priključili i "civili", članovi Torcide, kojima su jedina oprema dobra volja i hrabrost.

Ima li državna administracija dovoljno novca da osigura dovoljan broj vatrogasaca i da im nabavi najbolju opremu? Naravno da ima.

Hrvatska je bogata država u siromašnom društvu, kako je netko jednom rekao. Država, na raznim razinama, od ministarstava do lokalnih jedinica, godišnje potroši više od 150 milijardi kuna.

Taj novac državnoj administraciji na upravljanje daju građani. Državna administracija tim novcem trebala bi osigurati neke zajedničke funkcije - u ovom slučaju protupožarnu zaštitu. No, što dobijemo zauzvrat? Floskule o "domovinskoj sigurnosti" i poneku strategiju.

Podaci Ministarstva financija koji pokazuju rashode konsolidirane opće države, odnosno zbroj svega što država potroši svake godine, pokazuju da je ona u deset godina porasla za čak 50 milijardi kuna.

tabela


Gdje su pare?

Uzeli smo razdoblje od 2006. godine, kada je država potrošila 107,7 milijardi, da bi prošle godine dogurali do 158 milijardi kuna.

Pitanje je osjete li građani nekakvo poboljšanje usluga u tom razdoblju, ili novac odlazi "u vjetar".

Ako se malo poigramo brojkama, pa podijelimo 158 milijardi kuna, s brojem stanovnika, za koji optimistično uzimamo 4,2 milijuna, iako ih vjerojatno ima manje, dolazimo do iznosa od 37,6 tisuća kuna koje država godišnje potroši po stanovniku.

 

(Izvor: Index.hr)

Tagovi
Objavio: Tue, 18/07/2017 - 18:37

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top