Država zaboravila na bivšeg borca Huseina, već dva mjeseca je zatvoren

Bivši borac Armije RBiH Husein Mujanović, koji je krajem jula uhapšen na granici sa Srbijom pod sumnjom da je počinio ratne zločine na području Hrasnice, već je dva mjeseca pritvoren u Beogradu i za sada je neizvjesna njegova sudbina.

Novi dokumenti

Specijalno tužilaštvo Srbije zatražilo je prije nekoliko dana da mu pritvor bude produžen, ali još nije donesena odluka po tom prijedlogu. Sud u Beogradu, također, još nije odlučio ni po zahtjevu Tužilaštva BiH da se Mujanoviću sudi u našoj zemlji, kao ni da on, po zahtjevu Ministarstva pravosuđa BiH, bude izručen našoj državi.

Njegovi advokati u BiH potvrdili su nam da je zatražena dodatna dokumentacija, tačnije dokazi koji potvrđuju osnovanu sumnju. S druge strane, Mirsada Kastrat-Mujanović, supruga uhapšenog Huseina, u izjavi za “Dnevni avaz” kaže da je razočarana radom institucija BiH, koje su plaćene da zaštite svoje građane.

- Prošla su već dva mjeseca otkako je Husein u pritvoru, a niko ništa niti urgira niti traži. Tražim da se institucije ozbiljno uključe u ovaj slučaj. Nije moj Husein imao privatnu armiju i privatno ratovao, on je branio svoju državu i ta država sada ga treba zaštititi - kaže ogorčena Kastrat-Mujanović.

Država je totalno zakazala, smatra ona, te naglašava da ga dva mjeseca ni konzul ni ambasador u Beogradu nisu posjetili.

Angažman advokata

- Niko da pita šta je s tim čovjekom, u kakvom je stanju, treba li mu išta, kako da mu pomognemo. Pa te ljude mi plaćamo i moraju raditi svoj posao, moraju štititi svoje građane. Ja sam angažirala advokate. Ni sama više ne znam koliko će sve ovo trajati, ali apeliram da mu se pomogne - rekla nam je Kastrat-Mujanović.

Zašto je drugačiji od drugih

Kastrat-Mujanović pita se zašto je njen Husein drugačiji od drugih boraca i komandanata koji su bili hapšeni.

- Da li je to što je on bio običan borac pa niko ništa ne poduzima. Pa i on je čovjek. Zato tražim da mu se pomogne – kaže Kastrat-Mujanović.