Državljani Srbije već 3 mjeseca idu u Tursku sa ličnim kartama, a građanima BiH to tek obećano

.
Erdoan je nazivajući Bakira Izetbegovića „bratom“ i kritikujući sve one koji su napustili stranku koju predvodi jasno zauzeo stav i umiješao se direktno u predizbornu kampanju u BiH

Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) u utorak je boravio u posjeti Bosni i Hercegovini, gdje se sastao sa članovima Predsjedništva BiH, članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, a nakon toga je otišao na Kovače, gdje je obišao mezar prvog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića i posjetio novootvorenu zgradu Islamske zajednice, u koju je, između ostalih, Turska izdvojila značajna sredstva.

Sve je trebalo da izgleda spektakularno, pa su sa Erdoanom došli njegova supruga i brojni ministri, ali u praksi je malo toga bilo spektakularno. Prvo se delegacija Turske sastala sa članovima Predsjedništva BiH, a kao glavna vijest je odjeknulo da će građani BiH u narednom periodu moći putovati u Tursku samo sa ličnim kartama.

 

Lične karte

- Nastavljamo pružati našu razvojnu pomoć BiH i radimo na tome da se započne međusobno putovanje sa ličnim kartama između dvije zemlje. Donijeli smo tu odluku, naši ministri vanjskih poslova će ispoštovati procedure, a nakon ćemo iz Turske u BiH i iz BiH u Tursku putovati samo sa ličnim kartama – kazao je nakon sastanka na konferenciji za medije Erdoan.

Ovo je svakako odluka koja će biti više od koristi Turskoj. Razlog je jednostavan. Brojni državljani BiH ljetuju u Turskoj i troše svoj novac, a kada turistima dodamo i ne tako zanemarujući broj studenata iz BiH koji se školuju u zemlji na dva kontinenta, a na drugoj strani će biti od koristi i turskim privrednicima koji imaju kompanije u BiH, jasno je ko je u plusu.

No, ako zanemarimo i to ko ima veći benefit od ovakve odluke, ovo nije odluka koja nije već viđena, nego je slična između Srbije i Turske dogovorena još 9. juna i građani Srbije već putuju u Tursku sa biometrijskim ličnim kartama.

"Kec iz rukava"

Sve vrijeme je bilo jasno da se ovakvom odlukom želi pomoći Stranci demokratske akcije i Erdoanovom „bratu Bakiru“, kako ga je sam nazvao, u predizbornoj kampanji, jer je bio potreban neki „kec iz rukava“ nakon što su zemlje Zapada uputile brojne kritike prema toj stranci, koja je ostala usamljena, kako na unutrašnjem, tako i na vanjskom planu, da se ponovo domogne vlasti.

Prilikom sastanka u Predsjedništvu Erdoan je govorio o izborima, ali su poruke bile odmjerenije i univerzalnije i to u smislu da trebaju pobjedu ostvariti stranke koje su za BiH. Tu nije izašao iz okvira onog što strani predstavnici mogu da kažu, ali jedna od izjava kasnije u toku dana bila je samo potvrda svih predviđanja da je glavna svrha dolaska predizborna kampanja.

- Neki ljudi koji su s nama nas napuštaju. Dio osoba koje su bile uz mene, koje sam imenovao premijerima, ministrima, otišle su. Oni svojim odlaskom meni nisu učinili ništa, učinili su samo sebi. Isto tako je bilo onih koji su otišli od mog brata Bakira. A zašto oni odlaze? Mislite da ovdje na sceni nisu nečije igre? Poštovana braćo, Zapad postoji da bi podijelio i iscijepao muslimane, Želi ih podijeliti, iscijepat, a potom i progutati. Ne trebamo im dati tu priliku – kazao je Erdoan nakon jednog od kasnijih sastanaka.

Ova izjava je na dva nivoa skandalozna. Prvo je to što se suprotstavlja Zapadu, iako je dio NATO pakta zajedno sa svim najjačim zemljama Zapada i time želi BiH uvesti u sukob sa Zapadom, iako su strateški pravci BiH Evropska unija i NATO pakt. Antizapadna histerija u Sarajevu zadnjih mjeseci svakako postoji, nju predvodi DF, a u nešto odmjerenijem smislu je prati i SDA. Nije isključeno da je predsjednik Turske zamoljen da ovako nešto kaže.

Drugi nivo skandaloznosti se ogleda u tome što je Redžep Tajip Erdoan nazivajući Bakira Izetbegovića „bratom“ i kritikujući sve one koji su napustili stranku koju predvodi jasno zauzeo stav i umiješao se direktno u predizbornu kampanju u BiH.

Uprkos poznastvu Srbija ispred BiH

Neshvatljivo je da Stranka demokratske akcije koristi poznanstvo Bakira Izetbegovića i Redžepa Tajipa Erdoana za ovakve stvari i to najčešće u predizbornom periodu, umjesto da opravdano skupi glasove na ponaznanstvo koje bi se moglo iskoristiti na način da Turska u većem obimu investira u BiH.

Neshvatljivo je kako pored ličnog poznanstva predsjednika SDA i predsjednika Turske Srbiji se omogući prije BiH da njihovi građani mogu putovati sa ličnim kartama, iako Izetbegović često tvrdi da se Srbija miješa u unutrašnja pitanja BiH. Neshvatljivo je i to da Turskaui posljednje vrijeme povećava investicije u Srbiju, dok u BiH osim predizbornih govora i lijepih riječi ne vidimo puno toga, ali to dovoljno govori i o politici u BiH i o nakaradnoj diplomatiji.