Državljanima susjednih zemalja omogućen ulazak u BiH

vm
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, kojom se omogućava ulazak u BiH državljanima susjednih zemalja, i to Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije.

 

Također, radi lakše primjene ranije odluke, danas je precizirano da stranci zbog poslovnih obaveza mogu ući u BiH pod uslovom da posjeduju poziv pravnog lica iz BiH, umjesto ranije propisanog pozivnog pisma, te da posjeduje potvrdu o negativnom testu na virus SARS-KOV-2 ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska. 

Na ovu odluku je reagovao Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, koji je nakon ukidanja samoizolacije za bh. građane koji rade i žive vani, uputio Vijeću ministara i zahtjev da otvori granice za bh. građane koji su, uglavnom iz ekonomskih razloga, uzeli državljanstva evropskih zemlja.

Pročitajte komentar Šepića u cjelini:

Vijeće ministara BiH je upravo donijelo odluku o otvaranju granica samo za državljane Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Loša je poruka, posebno za najveći broj naših gradjana koji danas imaju pasoše zemalja EU, od Slovenije, Njemačke, Austrije i drugih da nisu danas donijeli odluke koje se i njih tiču.

Iako sam očekivao da će već danas otvoriti granice i za ove ljude, nažalost to nisu uradili i time pokazali da ne razumiju koliki je značaj i uloga naše dijaspore, našeg naroda koji sa porodicama danas radi i živi u Evropskoj uniji.

Pozivam Vijeće ministara da već na narednoj sjednici ispravi ovu grešku i omogući ulazak u BiH i državljanima zemalja EU i drugih.

 

Također, Vijeće ministara je informisano da 1. juna ove godine prestaje važiti Odluka o privremenom zatvaranju graničnih prelaza u vazdušnom saobraćaju za promet putnika u BiH, kojom se zabranjuje slijetanje i polijetanje sa aerodroma u BiH radi zaštite od unošenja i širenja zaraznih bolesti.

Praktično se od 1. juna otvaraju granični prelazi na aerodromima u BiH te će se primjenjivati odredbe ranije donesenih odluka o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu uz poštivanje propisanih  epidemioloških mjera nadležnih organa u BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.