Dvije saobraćajne nezgode u Velikoj Kladuši- jedno lice povrijeđeno

asd
Službenici Policijske stanice Velika Kladuša evidentirali su u protekla 24h jedno narušavanje javnog reda i mira i dvije saobraćajne nezgode. U jednoj nezgodi jedno lice zadobilo je povrede.

– Hitnu medicinsku pomoć u Domu zdravlja Velika Kladuša zatražila su 43 pacijenta, od kojih su tri upućena na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu. Dežurni su bili dr. Ševal Mešanović i dr. Mustafa Hodžić.

– U Covid ambulanti je pregledano 15 pacijenata. Nije bilo upućivanja u Kantonalnu bolnicu.

– Vodosnabdijevanje je uredno, saznajemo iz JKP „Vodovod i kanalizacija“.

– Prema informacijama iz Poslovnice Elektrodistribucije Velika Kladuša, elektronapajanje je stabilno.

– Odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće i jutros se odvijaju prema planu.

– Vatrogasna jedinica, prema riječima dežurnog Kapića, nije imala intervencija.

– Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme. Slaba kiša povremeno može padati u istočnim i sjeveroistočnim područjima, rijeđe u centralnim. U Hercegovini pretežno sunčano. Više oblačnosti na sjeveru Hercegovine. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11°C, na jugu zemlje od 14 do 18°C.

– Biometeorološke prilike djelimično će se popraviti u Hercegovini, stoga bi se uz duže sunčane intervale, većina populacije trebala osjećati ugodnije. U Bosni stabilnije, ali i dalje sa niskim temperaturama, osobito tokom jutra. Danju, uz blago zatopljenje, pri tome i konstantno umjereno sjeverno strujanje, što će dodatno pojačavati osjet hladnoće. Poželjno je posvetiti više pažnje odijevanju i reducirati aktivnosti.

– Međunarodni dan bijelog štapa koji se obilježava 15. oktobra, prilika je da se posveti potrebna pažnja slijepim osobama, odnosno upoznavanju društvene zajednice sa specifičnim potrebama i načinima funkcioniranja slijepih. Ujedno to je i dan kada se daje počast svim dostignućima ove populacije koja svakim danom postaje sve samostalnija. Bijeli štap je saobraćajni zaštitni znak slijepih u sve gušćem saobraćaju, ali i pomagalo koje slijepima omogućuje samostalno kretanje na poznatom terenu.

– Ideja da se 15. oktobar posveti svim seoskim ženama u svijetu, kao i njihovim pitanjima i interesima, pokrenuta je na konferenciji UN-a posvećenoj ženama održanoj u Pekingu 1995. godine. Cilj obilježavanja ovog Dana je dugoročno osnažiti poziciju žena iz ruralnih područja i ohrabriti ih da aktivnije učestvuju u društvu kako bi ostvarile značajniju ulogu u svojim zajednicama kroz različite aktivnosti.

BIHAMK

– Frekvencija vozila umjerenog je intenziteta, izuzev dionica u gradskim centrima gdje je promet vozila pojačan. Zbog magle potreban je dodatni oprez. Vozače savjetujemo da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje izm-eđu vozila i da izbjegavaju rizična preticanja.

– Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna. Na GP Velika Kladuša – Maljevac jutros nema čekanja.

Apel: Tokom oktobra i novembra povećan je broj srneće divljači koja prelazi ceste usljed formiranja zimskih krda u jutarnjim i večernjim satima, zbog čega dolazi do povećanog broja saobraćajnih nezgoda. Molimo vozače da budu oprezni.