Dvojica Rusa bježeći od mobilizacije stigla u BiH, odmah zatražili azil

xx

Dvojica državljana Ruske Federacije danas su stigla u Bosnu i Hercegovinu i odmah zatražila azil u našoj zemlji. Oni su prvi Rusi koji su stigli u našu zemlju nakon Putinove naredbe o mobilizaciji rezervnog sastava.

Oni su se, bježeći od mobilizacije koju je jučer naredio predsjednik Vladimir Putin, u Rusiji ukrcali na avion za Istanbul, a zatim su svoj put nastavili prema Sarajevu.
Po dolasku u glavni grad BiH odmah su se javili nadležnim službama naše države i zatražili azil.

Prema svemu sudeći, ruski državljani su BiH prepoznali kao sigurno utočište od onoga što se dešava u Rusiji i agresije koju njihova zemlja vrši u Ukrajini.

Bit će i interesantno vidjeti kako će reagovati režim u bh. entitetu Republika Srpska na čelu sa Dodikovim SNSD-om u vezi sa državljanima Rusije koji se ne slažu s politikom predsjednika Vladimira Putina, a stigli su u BiH. Da li će im pružiti utočište i pomoć ili će postupiti nehumano - pred vladajućim strukturama u RS-u je teška odluka.

Treba podsjetiti da su hiljade mladih Rusa, muškaraca, jučer dobile pozive za mobilizaciju, a da su mnogi od njih odlučili otići iz zemlje i tako ustati protiv Putinove politike. Brojni letovi su rasprodani, a cijene karti se na crnom tržištu kreću i do 10 hiljada eura.

U Rusiji je na snazi zakon po kojem svako ko odbije mobilizaciju bit će kažnjen zatvorskom kaznom u trajanju do 10 godina. Putinova naredba o mobilizaciji zahvata oko 300.000 osoba.