Džaferović najavio da će pokrenuti temu vrbovanja selefija na teritoriji BiH

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović najavio je danas da će u Predsjedništvu pokrenuti temu da su hrvatske obavještajne službe pokušavale vrbovati tzv. selefije kako bi pokušali diskreditirati državu BiH i zahtijevati da se od ministra sigurnosti BiH dobije informacija o tome šta se zapravo desilo.

"Ako se potvrde navodi iz medija, onda je to vrlo teška stvar i zahtijevat će reakciju BiH", izjavio je Džaferović bh. novinarima u Bakuu, gdje učestvuje u radu Sedmog globalnog Baku foruma.

On je pojasnio da će tražiti odluku Predsjedništva da Ministarstvo sigurnosti BiH dostavi informaciju, jer je to institucionalni način.

Inače, kaže Džaferović, i ranije izjave koje su dolazile na tu temu, a koje uveličavaju pitanje radikalizacije u BiH i u kojima se izmišljaju razne brojke, ne doprinose odnosima dviju zemalja.

"BiH i Hrvatska imaju potrebu da imaju jako dobre odnose. To su dvije države koje su međusobno upućene jedna na drugu. I interes Republike Hrvatske je isti kao BiH: da naši odnosi budu zasnovani na principima međusobnog uvažavanja, poštivanja i reciprociteta. Republika Hrvatska i njeni zvaničnici ne bi trebalo da rade sve to ukoliko hoće da shvate koliko su važni dobri odnosi između dvije države. I druge stvari, kao pitanje imovine građana BiH, unilateralna izgradnja Pelješkog mosta, zagrađivanje BiH, odbijanje da se zaključi ugovor o državnoj granici, sve su to pitanja o kojima govorimo", rekao je.

Susjedi BiH, Republika Hrvatska, ako hoće da imaju dobre odnose, smatra član Predsjedništva BiH, moraju se odnositi prema BiH sa poštovanjem, uvažavanjem, jednako onako kako se i BiH odosi prema Republici Hrvatskoj.

"To je u interesu i BiH i Hrvatske, a mi ćemo zaštititi interese države BiH", zaključio je Džaferović.