Džeko: Drago mi je što mogu da pomognem ljudima

Kapiten i napadač bosanskohercegovačke reprezentacije Edin Džeko posjetio je danas Roditeljsku kuću u krugu Pedijatrijske klinike Jezero u Sarajevu, u kojoj borave roditelji sa djecom iz cijele BiH koja se liječe od malignih oboljenja.

Kuća za roditelje oboljele djece raspolaže sa deset apartmana, ima 666 kvadratnih metara, multifunkcionalnu prostoriju s igraonicom i dnevnim boravkom, zajedničku kuhinju i trpezariju, salu, te prostorije za udruženje.

Džeko i Fondacija "Telemach" izabrali su apartman pod nazivom "Start" koji će finansirati u naredne tri godine. Danas su pozvani i ostali - kompanije, institucije, ustanove, udruženja i pojedinci da i oni izaberu neki od apartmana i pomognu u finansiranju Roditeljske kuće.

U razgovoru za N1, Džeko je kazao da je i sam roditelj i da su za sve roditelje na svijetu djeca najdragocjenija.

"Kad jedan roditelj vidi da mu je dijete bolesno, sigurno da nije nimalo lako. Kao što smo vidjeli danas, ovu djecu i njihove roditelje kako se i u ovakvim teškim trenucima uspiju nasmijati, onda mi ostali treba da se zapitamo i u nekim drugim situacijama, kada smo, recimo, nesretni da ne razmišljamo o nekim nebitnim stvarima. Zdravlje je najbitnije. Meni je drago da smo zajedno sa Telemachom koji je prepoznao Roditeljsku kuću kao jako bitnu zajednicu. Znam da je i Telemachu ovo jedan u nizu projekata i vjerujem da ćemo u budućnosti dosta toga napraviti po tom pitanju", kazao je Džeko za N1.

UNICEF-ov  je ambasador od 2009. godine i jako je ponosan na to.

"Drago mi je što, prije svega, mogu da pomognem ljudima kojima je pomoć potrebna i sve što radim, radim od srca. Mislim da ima dosta ljudi kojima je potrebna pomoć. Meni nije prvi put da sam tu u Roditeljskoj kući, prepoznao sam koliko je to važno za djecu i njihove roditelje. Pozivam kompanije i ljude koji imaju snage da pomognu, pa makar i da dođu, da vide djecu i njihove roditelje, da im pokažu da nisu sami kao što smo mi to uradili danas".

On je dodao da je njegova supruga Amra je ambasador Roditeljske kuće.

"Koliko god možemo, tu smo da pomognemo i tako će biti u budućnosti. Sve što sam napravio, napravio sam svojim radom i uz pomoć svojih roditelja koji su uvijek bili uz nas. Za dječicu je jako bitno da su im roditelji blizu jer je sve lakše kada su ti roditelji blizu", naveo je Džeko u razgovoru za N1 povodom posjete Roditeljskoj kući i saradnji sa Fondacijom Telemach.