Džemat Jezerski-Dijelovi: Efendija Begić ponosan na djecu koja poste u izuzetno dugim danima

Mubarek-mjesec Ramazan 1439. Hidžretske godine, mjesec Allahove milosti i oprosta ušao je u duše i srca i džematlija Jezerskog-Dijelova, jednoga od ukupno tri džemata na području Jezerskoga, u koje se ubrajaju i džemati Jezerski-Hafizovići i Jezerski-grad, Medžlisa IZ-e Bosanska Krupa. Džematlije iz tri stotine domaćinstava u Dijelovima u miru i rahatluku, slijedeći upute Allahovog poslanika Muhammeda alejhiselam, poste mjesec Ramazan, klanjaju sve dnevne namaze, slušaju mukabele i raduju se svojim sehurima i iftarima.

Mubarek-mjesec Ramazan 1439. Hidžretske godine, mjesec Allahove milosti i oprosta ušao je u duše i srca i džematlija Jezerskog-Dijelova, jednoga od ukupno tri džemata na području Jezerskoga, u koje se ubrajaju i džemati Jezerski-Hafizovići i Jezerski-grad, Medžlisa IZ-e Bosanska Krupa. Džematlije iz tri stotine domaćinstava u Dijelovima u miru i rahatluku, slijedeći upute Allahovog poslanika Muhammeda alejhiselam, poste mjesec Ramazan, klanjaju sve dnevne namaze, slušaju mukabele i raduju se svojim sehurima i iftarima.

 

Noćni namazi

 

 - Ramazan je došao u naš džemat a mi smo ga kao džematlije dočekali raširenih ruku uz stalne aktivnosti, nova dešavanja i blagi porast broja džematlija koji dolaze u džamiju, kaže Muhamed ef. Begić, imam u džematu Jezerski-Dijelovi.

 

Dodaje kako se klanja beš-vakat namaz, organizira učenje mukabela i na četiri mjesta klanja teravih-namaz u džematu koji broji oko tri stotine kuća.

 

– Intenzivan vjerski život kao i u samoj džamiji odvija se u  mektebima Crnkići – Ramići, u kojem dužnost obavlja teravih-imam, softa moj učenik Huzeif Crnkić, u mektebu Muzaferovići-Harčevići teravih-imam je Omer Muzaferović i u mektebu Mehića Ploča u kojem dužnost obavlja Samir ef. Mehić. U zadnjoj trećini mubarek Ramazana klanjaju se redovni noćni namazi već unazad osam godina. Cjelonoćni ibadeti uz druženja u lijepoj ramazanskoj atmosferi sve do sehura, zaista iz godine u godinu ta vrsta aktivnosti, ti ibadeti koji se prakticiraju od teravih-namaza do sehura su sve posjećeniji, kaže imam Muhamed ef. Begić.

 

Tokom Ramazana planiraju prirediti i omladinski, mektebski iftar namijenjen za mektebske polaznike. Prvi put je organiziran prošle godine i efendija Begić kaže kako je zaista bilo lijepo vidjeti sliku mladosti kada dođe stotinu djece mektebskih polaznika, djeca koja su većinom postači. To je za njih radost kao i za nas odrasle i lijepo ih je vidjeti na jednom mjestu u današnjem vremenu kad nema naših građana. Masovno odlaze izvan granica BIH. Ipak, neko dođe i u džamiju pa su i ovi mektebski punktovi, naša džamija i omladinski iftari, tu i tamo, ipak posjećeni, kaže imam Begić.   

 

Djeca na namazu

 

Najposjećeniji dnevni namazi su ikindija i podne-namaz. Budući da je teravih-namaz u ovom vremenu prilično kasno, svejedno, džematlije vole Ramazan i iz poštovanja prema tom svom ibadetu ipak se potrude i dođu da klanjaju teravih-namaz.

 

– Zadovoljan sam posjetom. Kad bih se sabrala posjeta na svim ovim punktovima, ipak bi to bilo stotinjak džematlija. Starija djeca od petog do devetog razreda na nastavi su u jutarnjoj smjeni nakon čega dolaze klanjati podne i ikindiju-namaz, a naravno, dođu i na teravih-namaz. Lijepa je posjeta i naše omladine. Od tri stotine kuća koje posjedujem kao svoje članove, najmanje dvije stotine familija su izvan granica Bosne i Hercegovine. Lijepo je čuti da su se tamo snašli i da imaju egzistenciju, ali su naše mahale, sela i gradovi iz dana u dan sve pustiji, prazniji bez njih. Bilo bi bolje da je ovdje veći prosperitet i ljepša situacija, pa da su oni kod nas u našim džamijama, kaže imam Muhamed ef. Begić.   

 

Sedmogodišnji postač     

 

Husnija Harčević jedan je od džematlija džemata Jezerski-Dijelovi koji bez poteškoća posti ovaj Ramazan. Činio je to redovno niz proteklih godina još od svoga djetinjstva. Redovno dolazi u džamiju, na džuma-namaze ali dakako i na teravije.

 

– Hvala Allahu dž.š. posti se dobro. Nema nikakvih problema. Malo se izgladni u podne, ali to prođe i sve je onda uredu. Kao dijete postio sam do podne, potom malo se jede pa se post opet nastavi. Kasnijih godina postio sam cijeli Ramazan. Lakše je postiti danas nego nekad davno, prije pedeset i više godina. Pošto ne obavljam fizičke poslove jer ne mogu, učim Kur'an, hatmu i dade se. Svaku noć dolazim u teraviju prvi i bude nas fino. Teravije su posjećene ali i ostali vaktovi, podne, ikindija, priča Husnija. Prisjetio se i vremena kad je počeo postiti, prije sedamdeset godina, a danas mu je sedamdeset i sedam. Dosad smo ručali, klanjali sabah i išli u njivu žeti i kositi, radilo se puno. Pošto se danas više toliko ne radi, lakše je izdržati postiti, kaže Husnija Harčević, džematlija džemata Jezerski-Dijelovi.

 

 Softe Huzeif i Omer

 

Huzeif Crnkić, učenik Medrese Džemaludin ef. Čaušević u Cazinu sa školskim kolegom Omerom Muzaferovićem u vrijeme Ramazana obavlja dužnost softe, uče mukabelu, beš-vakat te klanjaju teravih-namaz. Huzeif je mjesec Ramazan počeo postiti od petoga razreda osnovne škole a Omer u vrijeme kad je pohađao prvi razred, posteći jedan ili dva dana.

– Navikavao sam se postepeno i kada sam ojačao nastavio sam postiti. I, danas, uprkos teškim poslovima i fizičkim radovima uspijeva se izdržati post jer čvrst nijet ipak prevladava u postu. Trudim se da svoju dužnost obavljam što bolje, iskrenije i sa što čvršćim i boljim nijetom, kaže Huzeif Crnkić, teravih-imam,softa.

Omer Muzaferović učenik je drugoga razreda Medrese „Džemaludin ef. Čaušević“ u Cazinu i obavlja dužnost teravih-imama, softe u mektebu Muzaferovići-Harčevići.

– Počeo sam postiti kao učenik prvoga razreda osnovne škole i u to vrijeme, kako se to kaže, šarao, a s jedanaest godina sam počeo postiti cijeli Ramazan. Obzirom da sam stariji, danas je mnogo lakše postiti jer sam se na to već navikao. Kao softa učim mukabelu, klanjam beš-vakat, teraviju namaz koje klanjaju i djeca i mladi, kaže Omer.