Home

EDIN HASANOVIĆ: Njemački glumac BiH porijekla i dalje traga za ocem koji je nestao u ratu

06 Jun

EDIN HASANOVIĆ: Njemački glumac BiH porijekla i dalje traga za ocem koji je nestao u ratu

Edin Hasanović je mladi njemački glumac porijeklom iz Bosne i Hercegovine,dobitnik je prestižne nagrade „Zlatna kamera“.

Pored svih dostignuća i uspjeha koje Edin ima, ostala mu je jedna neostvarena želja a to je da se pronađu kosti njegovog oca Senada koji zarobljen i odveden 1992.godine i od tada mu se gubi svaki trag .Edin je tada bio beba.

Povodom 1.juna i 25. godišnjice zarobljavanja i masovne egzikucije bošnjačkih muškaraca civila u selima u slivu rijeke Sapne, Edin je napisao dirljivo pismo na svom Facebook profilu koje vam donosimo u cijelosti:

"Svaki dan mislim na mog oca. 
Jednom godišnje ovdje javno. Ponovo i ponovo. Da se zločin i žrtve nikada ne zaborave. Da se zna o vjerojatno bolnoj smrti moga oca. 
Još godina dana i onda imam baš toliko godina koliko je on imao toga dana. 26. Klisa. Bosna. Kada su četnici 01.06. upali u naše selo i 750 muškaraca, natjerali u kamione i od tada niko od njih nije više nikada viđen živ. Mnogi od njih nisu ni mrtvi pronađeni. Među njima tri brata. Jedan od njih moj babo.
Najveća želja nas preostale djece- da pročitamo njihova imena jednog dana na njihovim grobovima. 
Ne želim da budem stariji nego što je on mogao da bude, kada jednog dana sahranim njegove kosti i konačno zauvijek znam gdje je on. 
Hoću konačno mir. 
Hoću da on konačno miruje. 
Moja nada je jaka kao njegova, onda, onog dana, da ponovo vidi svoje novorođenče i gleda ga kako odrasta."

(Cazin.NET)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top