Ekološka katastrofa u Istri: U Raški zaljev se izlila nafta, onečišćeno more

U mjestu Trget u Raškom zaljevu, na istočnoj obali Istre, nedaleko luke Bršica, u petak ujutro oko 5 sati došlo je do ozbiljnog ekološkog incidenta u kojem je veći dio zaljeva onečišćen teškim gorivom, odnosno naftom, prenosi Dnevnik.hr.

Prema neslužbenim informacijama do istjecanja nafte najvjerovatnije je došlo iz nekog od brodova u obližnjoj luci Bršica, transportnoj luci za stoku i drvo.

- Trenutno su sve nadležne inspekcije i službe na terenu i utvrđuju se tačne okolnosti nastanka onečišćenja. Poduzimaju se sve zakonom propisane mjere sanacije nastale štete te je već u toku sanacija koju provodi Dezinsekcija d.o.o. iz Rijeke - kazala je direktorica Lučke uprave Rabac, u čijoj je nadležnosti i Trget, Antonela Mohorović Kožuh.

Iako do završetka službene istrage i prikupljanja svih dokaza nije htjela reći ko je onečišćivač neslužbeno je Glas Istre doznao od mještana Trgeta doznali da je to brod za prevoz stoke Fidelity s lukom upisa u Bejrutu kojem je nafta iscurila prilikom pretakanja goriva iz cisterne na brod. 

Uostalom od dva usidrena broda u luci Bršica ispred toga su bila službena vozila vatrogasaca i inspekcija. Teško gorivo proširilo se do tri i pol nautičke milje od luke Bršica prema polovici Raškog zaljeva, a u Luci Trget koju je nafta prekrila onečistilo je obalu i plovila mještana i turista.

Onečišćenje je, dodala je, većih razmjera, ali se za sada ne može reći koliko je goriva iscurilo u more.