Ekonomska dinamika Turske čvrsta i snažna, takva će i ostati

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Ankari da je ekonomska dinamika Turske čvrsta i snažna i da će takva i ostati.

"Sadašnji događaji nemaju veze s krizama iz 1994., 2001. i 2007. Radi se o nečem sasvim drugačijem", rekao je Erdogan.

Kao najvažniji razlog raznih napada na Tursku Erdogan je naveo nepopustljivost svoje zemlje kada su u pitanju nacionalni interesi.

"Najvažniji razlog zbog kojeg smo izloženi operacijama koje se ogledaju u terorizmu pa sve do niza ekonomskih manipulacija, je naš nepopustljiv stav u vezi s nacionalnim interesima", rekao je Erdogan u obraćanju na redovnom godišnjem sastanku ambasadora Turske u Ankari. Sastanku je prisustvovao i predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Miroslav Lajčak, koji boravi u posjeti Ankari.

Špekulativne korake u vezi s vrijednošću turske lire naspram dolara Erdogan je okarakterisao izdajom nacionalnih interesa.

Predsjednik Turske je u vezi s posljednjim korakom Sjedinjenih Američkih Država u vezi s dodatnim oporezivanjem nekih turskih proizvoda kazao kako nema nikakvog opravdanog razloga za takav pristup.

"Nema nikakvog opravdanog razloga za takav neprijateljski pristup zemlji koja je kao NATO članica učinila velike korake i podnijela velike žrtve", rekao je Erdogan i dodao da "kabadahije globalnog sistema ne mogu tako neotesano i grubo posezati za dobrima koja smo krvavo sticali".

Odnosi Turske i SAD-a narušeni su nakon što je američka administracija uvela sankcije dvojici turskih ministara zbog procesuiranja američkog svećenika Andrewa Craiga Brunsona u Turskoj.

Nešto kasnije, predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan naložio je zamrzavanje imovine američkih ministara pravde i unutrašnjih poslova u Turskoj.

Andrew Craig Brunson je uhapšen 9. decembra 2016. godine i otad se nalazi u pritvoru. Optužen je za djelovanje i špijunažu u korist terorističkih organizacija PKK i Fetullahci (FETO). Na zahtjev Tužilaštva, sud u Izmiru mu je 18. jula izrekao mjeru pritvora tokom sudskog postupka, ali je zbog njegovih zdravstvenih problema ta mjera preinačena u kućni pritvor.

U optužnici koju je podiglo Tužilaštvo u Izmiru navodi se da je kontaktirao s članovima terorističke organizacije FETO.