Enduro sve popularniji adrenalinski sport u BiH

Home

Enduro sve popularniji adrenalinski sport u BiH

Enduro postaje sve popularniji adrenalinski sport u Bosni i Hercegovini, a na njegovoj promociji aktivno radi i osam Visočana umreženih u klub ”Enduro Visoko”.

Imaju, tvrde, najbolju stazu i aktivni su deset mjeseci u godini, a jednom godišnje organiziraju enduro utrku ”Land of piramids” koja privlači stotine takmičara iz BiH, ali i država okruženja.

Potpredsjednik kluba Emir Huseljić Feni je kazao da su temelji ovog sporta u Visokom postavljeni prije više od deset godina, ali da je u proteklih nekoliko to podignuto na viši nivo, čemu svjedoči povezanost s klubovima iz cijele države, i najmanje deset iz okruženja i Evrope.

"Naša ljubav prema ovom sportu je prepoznata u BiH, ali i drugim brojnim državama i česti smo gosti utrka, a nama na ‘Land of piramids’ utrku, koju smo ove godine organizirali drugi put, došlo je više od 100 takmičara, prijatelja, ljubitelja adrenalina" ,naveo je Huseljić dodajući da su ova okupljanja prije svega prilika za upoznavanje, razmjenu iskustava i druženje, pa onda za takmičenje.

Utrke organiziraju u dogovoru između klubova, i one počinju u aprilu.

Huseljić ističe da učešćem u utrkama, kojih godišnje u BiH bude pet-šest, jedni druge podržavaju i na taj način šire enduro priču.

Enduro je, pojašnjava, disciplina koja ispituje izdržljivost vozača i motora, na brdima i planinama, a koja privlači sve veći broj ljubitelja sportskih motora.

"Enduro je opasan, kao i svaki drugi adrenalinski sport, ali ne koliko vožnja motora na cesti, gdje sigurnost zavisi od drugih učesnika" ,naglašava.

Povrede, uglavnom, nisu teže, a sve zavisi od spretnosti vozača i opreme.

Huseljić ističe da oprema, zaštita glave, kičme te zglobova nema alternativu prilikom enduro vožnje.

"Tereni su zahtjevni i opasni, ali to je enduro. Uz iskustvo, kvalitetnu opremu i opreznost u ovom sportu se uživa" ,poručuje Huseljić.

Iako su za ovu vrstu sporta potrebna veća finansijska sredstva, Huseljić smatra da se iz ljubavi prema motorima uvijek pronađu sredstva i nabavi motor. Za relativno dobar motor za enduro staze, kaže, potrebno je desetak hiljada KM, plus oprema.


"No, nemamo svi motore te cijene. Uz veliku želju i trud do takvih dolazimo ‘korak po korak’"
,rekao je Huseljić te dodao da marka motora zavisi od volje vozača, a da su na stazama najčešći dvotaktni od 250 do 300 kubika.

Dobne granice za enduro vožnju nema, a Huseljić kaže da zavisi samo od spremnosti vozača, a voze ih od 17 do 60 godina, no to nije pravilo. Navodi da je prošlogodišnju utrku ”Land of piramids” posjetilo i nekoliko vozačica iz susjednih zemalja te da enduro postaje sve privlačniji i ženskom rodu.

Za visočku enduro stazu smatra da je najbolja jer sadrži sve što enduro vozače privlači, a to su blato, kamen, pijesak i druge prirodne i vještačke prepreke.

"Adrenalinski sport kao i svaki drugi je ‘zarazan’ i teško se od njega može odustati, ali nema ni potrebe za odustajanjem ako se shvata kao prilika za odmor, druženje i ‘punjenje baterija’" ,zaključuje Huseljić.

 

(Izvor:fokus.ba)

Objavito: Sat, 05/13/2017 - 11:07

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top