EPIDEMIOLOZI U OGROMNOM STRAHU: Na području USK-a moguća pojava morbila!

Zbog sve manjeg broja vakcinisanih na području Unsko-sanskog kantona moguća  je pojava morbila. 

Naime, radi se o izuzetno opasnom virusnom oboljenju koje pogađa kako djecu, tako i odrasle osobe.

Na kućnu adresu, iz  bihaćkog Doma zdravlja svakodnevno, roditeljima šalju pozive da vakcinišu svoju djecu. Ali, nažalost bez uspjeha.

Kako saznajemo u Zavodu za javno zdravstvo Federacije, cijeli Region je u strahu nakon pojave epidemije morbila u Sloveniji i Srbiji, te dva smrtna slučaja usljed zaraženosti virusom, ali još uvijek nema prijavljenih slučajeva zaraženih opasnim virusom izuzev 24 slučaja evidentirana tokom prošle godine. 

Ipak bojazan postoji zbog pojačanog kretanja stanovništva tokom novogodišnjih praznika. Nevakcinisana djeca su u riziku, ali također i odrasle osobe. Roditelji se odazivaju na naše pozive i sada se dešava ono na što struka upozorava godinama – vraćaju se zaboravbljene bolesti“, kaže pedijatrica u bihaćkom Domu zdravlja dr. Merima Nokić Čolaković.

Radi se o izuzetno opasnom virusnom oboljenju koje pogađa i djecu i odrasle. Manifestira se intenzivnim osipom, visokom temperaturom, glavoboljom i pojavom konjuktivitisa i ne spada u grupu bezopasnih oboljenja.

Pedijatrica u bihaćkom Domu zdravlja dr. Merima Nokić Čolaković dalje navodi:

Svjedoci smo brojnih slučajeva morbila u regionu, čak i smrtnih slučajeva.  Usljed migracija stanovništva tokom praznika mogli bismo očekivati pojavu ovog oboljenja i našem području jer je kolektivni imunitet izuzetno nizak. Naime,  zbog jakog djelovanja antivakcinalnog pokreta obuhvat vakcinisane djece je tek 70%, a da bismo imali kolektivni imunitet taj broj bi se trebao kretati oko 95%

Vakcinacija protiv morbila vrši se u prvoj godini života, a revakcinacija  u šestoj mada je moguće ovu vakcinu primiti i do 14 godine života.

 

(RTVUSK)