Erdogan najavio nove velike vojne akcije u Siriji, EU proziva Tursku

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federika Mogerini (Federica Mogherini) zatražila je od Turske da se "suzdrži od svake jednostrane akcije" u Siriji, gdje Ankara prijeti novom ofanzivom na kurdsku miliciju koju Vašington podupire.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), čija je zemlja od 2016. izvela dvije ofanzive na sjeveru Sirije, najavio je u srijedu da će nova operacija početi "ovih dana", a na meti će joj biti položaji milicije Postrojba narodne zaštite (YPG), istočno od Eufrata.

- Izjave o mogućoj vojnoj operaciji na sjeveroistoku Sirije su povod za zabrinutost - ocijenila je Mogerini u pisanoj izjavi u subotu.

Dodala je da očekuje od "turskih vlasti da se suzdrže od svake jednostrane akcije koja bi mogla ugroziti napore koalicije koja se bori protiv ISIL-a ili povećati nestabilnost u Siriji".

Ocijenivši da je borba s džihadistima Islamske države ušla u "završnu fazu", Mogerini je pozvala "sve strane" da učine sve kako bi "postigle cilj, a to je njegov skori poraz koji je uvjet za bilo kakvo trajno rješenje sirijske krize". 

Turska vojna operacija može biti opasna zbog prisutnosti američkih vojnika uz kurdske borce.

Turska i Sjedinjene Države su saveznici u NATO-u, ali su im se odnosi pogoršali zadnjih godina zbog saradnje Vašingtona i YPG-a koja ljuti Ankaru.

Erdoan je u petak rekao da je "odlučan" u namjeri da "uspostavi mir i sigurnost na područjima istočno od Eufrata", uputivši oštru kritiku američkoj potpori YPG-u.