Erdoganova kritika UN-u: Niste uspjeli spriječiti zločine od Bosne do Ruande

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoan poručio je da je Ujedinjenim narodima potreban sveobuhvatan proces reformi, te da ako globalne sile na tom planu ne pruže podršku, proces reformi treba pokrenuti ostatak međunarodne zajednice, piše Anadolija.

Erdogan je napisao članak za američki magazin "Foreign Policy" u kojem se dotakao krize ugleda s kojom je UN suočen te prijedloga za reformu unutar ove organizacije. Članak je objavljen pod naslovom "Kako i zašto popraviti UN?" Istaknuo je kako se lideri iz svih dijelova svijeta ovih dana okupljaju u sjedištu UN-a u New Yorku kako bi raspravljali o najvećim problemima s kojima je suočeno čovječanstvo.

Erdogan je poručio da i pored uloženih napora velikog brojnih uposlenika u različitim organizacijama pri UN-u, ova organizacija je suočena s do sada neviđenom krizom ugleda. Turski predsjednik dalje je naveo kako u korijenu aktualnih problema UN-a leži činjenica da Vijeće sigurnosti nije ispunilo obavezu "uspostavljanja mira i sigurnosti u svim dijelovima svijeta".

"Ovaj visoki organ donošenja odluka nije uspio spriječiti zločine od Bosne do Ruande, od Sirije, Jemena do Palestine, niti je počinitelje tih zločina uspio izvesti pred lice pravde. Autoritarni režimi u različitim dijelovima svijeta su pred očima UN-a konvencionalno i oružje za masovno uništenje okrenuli na nedužne civile, pojedini režimi su izvršili genocide i nisu suočeni s bilo kakvim sankcijama", istakao je Erdogan.

Naglasio je kako su istovremeno milijuni djece koji su suočeni problemom pothranjenosti i ekstremnim siromaštvom prepušteni sami sebi.

Turska, kako je rekao, vrlo dobro zna da nisu napravljeni nikakvi koraci kako bi se ublažila bol izbjeglica. "Naravno ta bi se lista mogla još produžiti. Ujedinjenei narodi bi trebale biti srce čovječanstva, ali puls UN-a danas ne radi", konstatirao je Erdogan, te nastavio:

"U vrijeme kada nam je neophodno globalno liderstvo, u stanju smo ne da rušimo Ujedinjene narode, već da ih popravimo. Ako velike sile ne žele preuzeti tu odgovornost, ako šaka zemalja koja iz ovog sustava ostvaruje svoju korist ne želi napraviti reforme, ako arhitekti Ujedinjenih naroda, uključujući i SAD, poduzimaju jednostrane korake na način da nanose štetu principu multilateralnima, to znači da je došlo vrijeme da se redefinira pojam "globalnog liderstva", smatra Erdogan.

Naglasio je kako je neophodno da se razbije monopol u rukama nekoliko zemlja, te da se umjesto toga postavi zajedničko liderstvo zemalja koje imaju želju da rješavaju globalne probleme u svijetu.

"Ako to globalne sile ne podrže, ostatak međunarodne zajednice treba pokrenuti sveobuhvatan proces reformi unutar UN-a", naveo je Erdogan, te dodao: "Još jednom pozivam da se zaustavi trenutni sustav unutar Vijeća sigurnosti UN-a, da se broj stalnih predstavnika poveća na 20, te da sve zemlje budu na rotirajućoj osnovi budu zastupane na ovoj platformi. Turska, koja nije vojna i ekonomska super sila, postala je dio rješavanja pitanju u Iraku, Siriji i tako postala globalni lider."

Podvukao je kako je njegova zemlja do sada primila oko četri milijuna izbjeglica, među kojima 3,5 milijuna izbjeglica iz Sirije, te je među zemalja s najvećim količinama izdvojene pomoći izbjeglicama.

"Kada pogledamo do kojih dimenzija se proširila izbjeglička kriza, jasno nam je da se ovaj problem ne može riješiti bez bliske suradnje s organizacijama poput UN-a", poručio je turski predsjednik.

Erdogan je na samom kraju dodao kako je dužnost svih ljudi u bilo kojem dijelu svijeta da se ujedine i naprave korake za mir, stabilnost i sigurnost, te je zaključio:

"Generalna skupština UN-a postala je mnogo više od platforme gdje dolaze lideri i drže govore, te iznose svoje žalbe. 2018. godina treba biti godina u kojoj će biti postavljeni temelj za jedan novi sistem Ujedinjenih naroda", zaključio je Erdogan.