Erdogan: Odnosi Turske i SAD su u opasnosti

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) kazao je da je saradnja Turske i SAD u opasnosti. On je upozorio Bijelu kuću da će se okrenuti "novim saveznicima" ako SAD nastavi pokazivati "manjak poštovanja".

Odnosi između dvaju saveznika unutar NATO-a dosegli su najniže grane unazad više desetljeća prethodnih sedmica, primjerice aferom zatočenja u Turskoj američkog pastora Endrjua Brunsona (Andrew), uvodom u niz sankcija.   

U okviru pooštravanja mjera, američki predsjednik Donald Tramp (Trump) odlučio je u petak udvostručiti carinske namete na turski čelik i aluminij, ubrzavši tako pad turske valute koja je u petak izgubila 16 posto naspram dolara.  

U časopisu "New York Timesu" Erdoan je upozorio Vašington na posljedice tih mjera koje bi mogle nagnati Ankaru da pronađe "nove prijatelje i nove saveznike". 

- Ako SAD ne počnu poštovati suverenitet Turske i dokažu da razumiju opasnosti s kojima se naša nacija suočava, naše partnerstvo moglo bi biti dovedeno u opasnost - upozorava turski predsjednik.