Erdogan suočen s porazom!

Jedan od vodećih listova Turske "Džumhurijet" objavio je rezultate velikog istraživanja javnog mnijenja pred predstojeće izbore 24. juna.

Anketirano je čak 4.268 osoba metodom direktnog razgovora, licem u lice.

Prema rezultatima, kandidat Stranke pravde i razvoja (AKP) Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) dobio bi 43,5 posto glasova. To bi značilo da mora ići u drugi krug kako bi dobio mandat.

Njegova stranka, AKP, stoji još lošije. Ima podršku tek 39,6 posto birača i ako bi ovako Turci zaista i glasali, ona bi izgubila natpolovičnu većinu u Velikoj narodnoj skupštini Turske.

Na ruku Erdoanu i njegovoj stranci ne ide sve lošija ekonomska situacija u Turskoj, ali ni vanjskopolitički položaj ove zemlje.

Ako se anketa "Džumhurijeta" pokaže tačnom, Erdoanu će u drugom krugu „na megdan“ izaći Muharem Indže (Muharrem Ince), lider Republikanske stranke (CHP). Dogovor unutar opozicije, naime je da se podrži kandidat koji dobije najviše glasova u prvom krugu. Indže bi, prema istraživanju ovog lista, dobio 22,2 posto glasova.

Analitičari skreću pažnju na rezultat u utrci za mjesta u parlamentu koji bi mogla ostvariti Narodna demokratska partija (HDP) Turske, koju u značajnom procentu podržavaju Kurdi. Ova stranka bi, prema "Džumhurijetu", mogla dobiti čak 11,39 posto glasova.

- Upravo toliki procenat mogao bi biti baza za izborni inžinjering koji bi Erdoan mogao napraviti, kako bi osigurao pobjedu.

Teško je vjerovati da će Erdoan u konačnici izgubiti izbore, ali njegova stranka hoće. Kompozicija parlamenta, uz sve krađe i namještaljke, bit će mnogo nepovoljnija za AKP da formira većinu i izabere novu vladu. Neću se iznenaditi ako do kraja ove ili početkom naredne godine dobijemo nove vanredne opće izbore – tvrdi nam sagovornik u Istanbulu, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

 
Prema istraživanju "Džumhurijeta", AKP u parlamentu Turske može imati 39,6 posto glasova. Opozicioni CHP 22,6, a nova opoziciona Iyi Partija (Dobra stranka) 17,6 posto. U toj situaciji, oba bloka morat će se okrenuti ili HDP-u ili krajnje desničarskom MHP-u (Stranka nacionalnog pokreta). MHP je do sada bio blizak Erdoanovom AKP-u.
anketa.jpg