Erdogan: Turska neće stati dok ne otkloni terorističke prijetnje duž granice

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas kako Turska neće stati sve dok ne ukloni sve terorističke prijetnje duž južne granice, uključujući i sirijski Manbij, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se obratio na skupu koji je u Ankari organiziran povodom kampanje za izgradnju zelenije Turske, a u okviru obilježavanja Međunarodnog dana šuma.

"Pokrećemo novi potez pod sloganom 'Zajedno gradimo zeleniju Tursku'. Cilj nam je da aktuelnih 28,6 posto državne teritorije koju pokriva šuma do 2023. godine povećamo na 30 posto. Pozivam sve građane da nam se pridruže u kampanji pošumljavanja zemlje", poruio je Erdogan.

Turski predsjednik je kazao da će budućim generacijama zemlja biti pogodna onoliko koliko zateknu dobro stanje šuma, vode i okoliša.

"Briga o šumama je briga o domovini, jer je zemlja bez šume osuđena na eroziju i propadanje", poručio je Erdogan.

Osvrnuvši se i na operaciju "Maslinova grana" koju turske snage provode s ciljem neutralizacije terorista u pograničnom sirijskom pojasu, Erdogan je kazao da je od njenog početka neutralizirano ukupno 3.698 terorista i da se nastavlja u skladu s planiranim.

Saopćio je da su turske zračne snage gađale skrovišta i neutralizirale i 38 terorista PKK-a u iračkoj regiji Sinjar.

"Počevši od Manbija, Turska je krenula i neće stati dok ne otkloni sve terorističke prijetnje koje vrebaju duž naših južnih granica. Stalno ponavljam, krenuli smo tim putem, a ako neko ima hrabrosti neka nam se suprotstavi", kazao je Erdogan.

Podsjetivši da su turske snage oslobodile od terorista centar grada Afrina, Erdogan je kazao da je Turska odmah preuzela brigu o školama i bolnicama i da će želi čim prije stvoriti uvjete za miran život lokalnog stanovništva.

Turski predsjednik također je poručio da od američkog predsjednika Donalda Trumpa očekuje da pokaže jasan stav i prekine zbunjujuće izjave o politici prema Turskoj koje su premašile sve mjere.

"Oni koji govore u ime Trumpa nisu ni svjesni težine svojih riječi", poručio je Erdogan.

Erdogan je i danas oštro kritikovao vlasti SAD-a zbog naoružavanja terorističke organizacije YPG/PKK u Siriji.

"Turska granica sa Sirijom duga je 911 kilometara, a sa Irakom 350 kilometara. Pitanje je zašto se tamo doprema oružje. Pošto je s druge strane Turske, znači da ćete to upotrijebiti protiv Turske ili protiv Irana. Nema više opcija. U takvo nešto ne može ući s Rusijom, jer bi to eskaliralo u treći svjetski rat", kazao je Erdogan.