Erdogan: UN treba biti srce čovječanstva, ali mu je puls stao

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je da je Ujedinjenim narodima potreban sveobuhvatan proces reformi te da ukoliko globalne sile na tom planu ne pruže podršku, proces reformi treba pokrenuti ostatak međunarodne zajednice.

On je napisao članak za američki magazin Foreign Policy, u kojem se dotaknuo krize ugleda s kojom je UN suočen te prijedloga za reformu unutar ove organizacije.

Članak je objavljen pod naslovom "Kako i zašto popraviti UN?", prenosi Anadolija.

Istaknuo je kako se lideri iz svih dijelova svijeta ovih dana okupljaju u sjedištu UN-a u New Yorku kako bi raspravljali o najvećim problemim s kojima je suočeno čovječanstvo.

Erdogan je poručio da, i pored uloženih napora velikog brojnih zaposlenika u različitim organizacijama pri UN-u, ova je organizacija suočena s do sada neviđenom krizom ugleda.

Turski predsjednik dalje je naveo kako u korijenu aktualnih problema UN-a leži činjenica da Vijeće sigurnosti nije ispunilo obvezu "uspostavljanja mira i sigurnosti u svim dijelovima svijeta".

Razbiti monopol nekoliko zemalja

"Ovaj visoki organ donošenja odluka nije uspio spriječiti zločine od Bosne do Ruande, od Sirije, Jemena do Palestine, niti je počinitelje tih zločina uspio izvesti pred lice pravde. Autoritarni režimi u različitim dijelovima svijeta su pred očima UN-a konvencionalno i oružje za masovno uništenje okrenuli na neduže civile, pojedini režimi su izvršili genocide i nisu suočeni s bilo kakvim sankcijama", istaknuo je Erdogan.

Naglasio je kako su istovremeno milijuni djece, koja su suočena problemom pothranjenosti i ekstremnim siromaštvom, prepuštena sama sebi.

Turska, kako je rekao, vrlo dobro zna da nisu napravljeni nikakvi koraci kako bi se ublažila bol izbjeglica.

"Naravno, ta bi se lista mogla još produžiti. Ujedinjeni narodi bi trebale biti srce čovječanstva, ali puls UN-a danas ne radi", konstatirao je Erdogan, te nastavio:

"U vrijeme kada nam je neophodno globalno liderstvo, u stanju smo ne da rušimo Ujedinjene narode, već da ih popravimo. Ako velike sile ne žele preuzeti tu odgovornost, ako šaka zemalja koja iz ovog sustava ostvaruju svoju korist ne žele napraviti reforme, ako arhitekti Ujedinjenih naroda, uključujući i SAD, poduzimaju jednostrane korake na način da nanose štetu principu multilateralima, to znači da je došlo vrijeme da se redefinira pojam 'globalnog liderstva'", smatra Erdogan.

Naglasio je kako je neophodno da se razbije monopol u rukama nekoliko zemlja te da se umjesto toga postavi zajedničko liderstvo zemalja koje imaju želju da rješavaju globalne probleme u svijetu.

"Ako to globalne sile ne podrže, ostatak međunarodne zajednice treba pokrenuti sveobuhvatan proces reformi unutar UN-a", naveo je Erdogan te dodao:

Zastupanje na rotirajućoj osnovi

"Još jednom pozivam da se zaustavi trenutačni sustav unutar Vijeća sigurnosti UN-a, da se broj stalnih predstavnika poveća na 20 te da sve zemlje budu na rotirajućoj osnovi zastupane na ovoj platformi. Turska, koja nije vojna i ekonomska supersila, postala je dio rješavanja pitanja u Iraku, Siriji i tako postala globalni lider."

Naglasio je kako je njegova zemlja do sada primila blizu četiri milijuna izbjeglica, među kojima 3,5 milijuna iz Sirije, te je među zemljala s najvećim količinama izvdojene pomoći izbjeglicama.

"Kada pogledamo do kojih dimenzija se proširila izbjeglička kriza, jasno nam je da se ovaj problem ne može riješiti bez bliske suradnje s organizacijama poput UN-a", poručio je turski predsjednik.

Erdogan je na samom kraju dodao kako je dužnost svih ljudi, u bilo kojem dijelu svijeta, da se ujedine i naprave korake za mir, stabilnost i sigurnost, te je zaklučio:

"Generalna skupština UN-a postala je mnogo više od platforme gdje dolaze lideri i drže govore te iznose svoje žalbe. 2018. godina treba biti godina u kojoj će bit postavljeni temelji za jedan novi sustav Ujedinjenih naroda", zaključio je Erdogan.