Erdoganova poruka Kurdima: Neće vas spasiti mahanje zastavama Izraela

Home

Erdoganova poruka Kurdima: Neće vas spasiti mahanje zastavama Izraela


Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, u vezi sa održavanjem neustavnog referenduma na sjeveru Iraka, poručio je danas u Ankari da oni koji podstiču podjele u regiji, ako za njih podjele i cijepanja znače nešto dobro, neka to primijene na svom teritoriju i tako budu primjer cijelom svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se obratio danas u predsjedničkoj palati u Ankari, u povodu početka nove akademske godine i tom prilikom se osvrnuo i na jučerašnji neustavni referendum na sjeveru Iraka, te podsjetio kako ga je podržao samo Izrael.

“Oni koji podstiču  podjele u našoj regiji, ako za njih podjela, cijepanje i smanjivanje znači nešto dobro, neka to najprije primijene na svom teritoriju i tako budu primjer cijelom svijetu. No, takvo nešto nećete vidjeti. Ja pozivam svu našu iskrenu braću i Iraku i Siriji da ne padaju u zamku. Nemojte dopustiti da budete iskorišteni. Ne zaboravite da će oni koji vas danas huškaju sutra otići, a mi ćemo ako Bog da hiljadama godina živjeti zajedno. Nemojte dozvoliti da današnjom pohlepom uništite svoju budućnost. Neće vas spasiti to što se tamo viori izraelska zastava”, poručio je Erdogan.

Erdogan također istakao kako je nemoguće prihvatiti legitimnim referendum.

“Ako referendum provodi Regionalna kurdska uprava na sjeveru Iraka, jedinu podršku dobiva od Izraela, te ako PKK slavi dok još glasovi nisu ni prebrojani, tu nema ni nevinosti, niti legitimnosti. Kao što su nepoznati sami uslovi u kojima je održan referendum, isto tako su sumnjivi i podaci o izlaznosti na isti referendum. Jer, kompletan taj posao je sumnjiv”, rekao je Erdogan, te dodao:

“Nemoguće je legitimnim prihvatiti referendum koji je održan nakon procesa s nizom nepravilnosti i bezakonja u regijama sa većinskim turkmenskim i arapskim stanovništvom, počevši od uništavanja podataka o popisu stanovništva, pa do prisilnih migracija”, rekao je turski predsjednik Erdogan.

Kada je u pitanju raspisivanje referenduma, Erdogan je kazao kako je lider Regionalne kurdske uprave na sjeveru Iraka Mesud Barzani izdao njegovu zemlju, time što je odluku o referendumu donio bez ikakvih prethodnih konsultacija s Turskom.

“Iskreno, mi nismo računali na mogućnost da bi Barzani mogao napraviti ovakvu grešku, no očigledno je da smo pogriješili. U vrijeme kada su naši odnosi bili najbolji u historiji, donošenje ovakve odluke, bez bilo kakvih konsultacija i razgovora prije toga, na otvoren način za nas predstavlja izdaju”, poručio je Erdogan.

Dodao je također kako predstavnici Regionalne kurdske uprave na sjeveru Iraka ne znaju šta je politika, niti kako se postaje država.

“Kosovo je priznalo 114 zemalja, no Kosovo, nažalost, u svijetu još uvijek nije postalo država, još uvijek ima problema. Sjeverni Irak, šta češ postići sa jednim Izraelom? Oni (kurdski zvaničnici) i ne znaju šta je to politika, niti kako se postaje država. Misle da je za dovoljno reći ‘mi smo obavili (referendum) i gotovo je’. Neće moći, niti je to moguće”, poručio je Erdogan.

„Mahanje zastavama Izraela“ neće spasiti Vladu Kurdistana od regionalne izolacije, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, prenosi AFP.

 

(Izvor: Saff)

Topic
Objavio: Tue, 26/09/2017 - 18:49

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top