Erdoganova poruka Macronu šokirala Europu: Francusku čeka isto što i Njemačku

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan posljednjih dana je izrekao oštre optužbe na račun Francuske.

Bijes Erdogana izazvala je odluka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da prošlog četvrtka u Palati Elysée primi delegaciju Sirijskih demokratskih snaga (SDF), kurdsko-arapske alijanse u kojoj dominiraju jedinice Kurdske narodne odbrane (YPG).

Zvanična Ankara smatra YPG terorističkom organizacijom pa je Erdogan s negodovanjem primio prijedlog Macrona da Pariz posreduje u pregovorima SDF-a i Turske. 

Tokom boravka u Denizliju, gradu na zapadu Turske, u obraćanju na kongresu njegove Stranke pravde i razvoja (AK Parti), Erdogan je izrekao optužbe na račun Francuske koje nisu dobro primljene u zapadneuropskoj javnosti.

Razlog: Erdogan je iskoristio napad u njemačkom Münsteru za verbalni obračun s Njemačkom i Francuskom.

"Francuska, pomažeš teroristima, pružaš im podršku, a nakon toga ih ugostiš u palati Elyesee. Za to nikada nećete moći položiti račune, niti ćete se ikada uspjeti riješiti zla kakvo je terorizam. Vidite, šta teroristi rade u Njemačkoj? To će se desiti i u Francuskoj. Dok god hrani teroriste, Zapad će tonuti", poručio je Erdogan čije riječi visokotiražni njemački Bild ocjenjuje "zloupotrebom" napada u Münsteru gdje su tri osobe stradale u napadu vozača-samoubice.