Erdoganova poruka SAD-a: Turska je pravna država, a ne pleme

Home

Erdoganova poruka SAD-a: Turska je pravna država, a ne pleme


Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan komentarisao je odluku SAD-a o suspenziji izdavanja viza turskim državljanima.

Turski predsjenik je kazao da je odluka o suspenziji izdavanja viza vrlo razočaravajuća. 

- Ova odluka je prije svega veoma, veoma razočaravajuća. Ustvari, razočaravajuće je da je ambasada u Ankari donijela ovakvu odluku i naredila njeno provođenje. Zvaničnici našeg Ministarstva vanjskih poslova su, nakon što su saznali za ovaj razvoj događaja, kontaktirali relevantne sagovornike kako bi poduzeli sve potrebne radnje - rekao je Erdogan.

Naglasio je da je Republika Turska, kako je rekao, pravna država, a ne pleme.

- Turska je pravna država. Nismo pleme, nismo plemenska država - rekao je Erdogan, podsjetivši da je Turska donijela istu odluku nakon što je američka ambasada u Ankari saopćila da suspenduje izdavanje viza u svim neimigrantskim zahtjevima u svim diplomatskim predstavništvima u Turskoj.

Početkom prošle sedmice član osoblja američkog konzulata u Istanbulu uhapšen je na osnovu optužbi da je povezan s Fethullahom Gulenom, koji godinama živi u egzilu u SAD-u, a koga Ankara krivi za prošlogodišnji neuspjeli pokušaj državnog udara.

Washington je hapšenje člana američke diplomatske misije osudio kao neosnovano i štetno po veze između dvije saveznice u NATO-u, podsjećaju agencije.

 

(Izvor: Fena)

Topic
Objavio: Tue, 10/10/2017 - 08:21

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top