KUDA S ANIMALNIM OTPADOM?!

EU inspekcija uskoro u BiH, domaći živinari i peradari spremni za izvoz i na to zahtjevno tržište

EU inspekcija uskoro u BiH, domaći živinari i peradari spremni za izvoz i na to zahtjevno tržište

Nakon sastanka sa predstavnicima entitetskih udruženja živinara i proizvođača jaja u BiH, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je objavio da će u toku 2017. godine u našu zemlju doći inspekcija Direktorata za hranu, zdravlje, analize i rizik Evropske unije koja bi domaćim proizvođačima mogla dati dozvolu za izvoz mesa peradi, hrane i proizvoda od mesa peradi i jaja u EU.

Šarović je naglasio da inspekcija iz Dablina dolazi na osnovu zahtjeva iz naše zemlje i da će pregledati proizvodne objekte i čitav sistem.

"Mislim da je to zaista dobra vijest. Trenutno radimo na usaglašavanju odgovarajućeg roka. Nadamo se najboljem", poručio je ministar.
 

Ptičija gripa na samo jednom imanju


Osim o ovoj temi, razgovaralo se i o aktuelnoj situaciji, problemima koji muče naše proizvođače, pitanjima koji se tiču stvaranja uslova za dobijanje dozvola za izvoz u Evropsku uniju, utjecaj adaptiranog SSP-a na ovaj sektor i pitanjima koja se odnose na ptičiju gripu.

"Dio proizvoda mesa peradi će ući u BiH bez carine i prevelmana. Razgovarali smo o raspodjeli ovih kvota. Polovinom godine ćemo vidjeti da li to i u kolikoj mjeri utječe na konkurentnost naših proizvođača. Gospodin Kalaba nas je informisao o bolesti ptičije gripe koji je zabilježen u okolini Prijedora u jednom slučaju. Ova bolest pojavila se u skoro svim zemljama EU, u susjednoj Hrvatskoj, a ono što je najvažnije za naše proizvođače radi se o jednom slučaju na imanju, a ne na proizvodnim objektima i farmama. Kancelarija za veterinarstvo je dala preporuke u tom slučaju. Bit ćemo u stalnoj koordinaciji jer je ovo pitanje od interesa za sve nivoe vlasti. Situacija je pod kontrolom. Naravno, pratimo i šta se dešava u susjednim državama. Dijelovi nekih regija su isključeni iz mogućnosti uvoza u BiH", objasnio je Šarović.
 

Pročitajte:
Mirko Šarović dao izjavu u Tužilaštvu BiH o referendumu u RS-u izbjegavši novinare

Kuda sa animalnim otpadom

Jedno od pitanja koje su privrednici potencirali je pitanje odlaganja animalnog otpada kao rastućeg problema koji mora dobiti prioritet jer ga BiH nije riješila u skladu sa evropskim standardima.

"Prepuni smo grobalja životinja širom BiH i očito da je došao trenutak kada to moramo riješiti na odgovarajući način. Dogovorili smo se da koordinacija bude stalna. Dio aktivnosti će se raditi sa Ministarstvom i Kancelarijom, a značajan dio sa institutskim institucijama. Uvažavamo značaj peradara, oni izvoze oko 4.000 tona svojih proizvoda u okolne zemlje, ali još ne i u EU. Nadamo se da ćemo kada pređemo ovaj prag da ćemo se vratiti na onaj izvoz otprije nekoliko godina, a to je bvar 6.000 tona", kazao je Šarović.

Živinari i peradari su poručili da su spremni da se isprobaju i na domaćem i na vrlo zahtjevnom evropskom tržištu iako su svjesni da živimo u, kako kažu, neobičnoj zemlji u kojoj saradnja privrednih institucija nije na zavidnom nivou. Poručili su da se nadaju kako će se u budućem periodu slati i drugačiji signali uz lakše i bolje organizovanje i poslali zdravu i optimističnu poruku da će se vrlo brzo pokazati i na tržištu EU.

 

(Izvor: Klix.ba)

Click on a tab to select how you'd like to leave your comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.