EU: Neprihvatljivo je nasilje prema migrantima

Najvažnija odgovornost hrvatskih vlasti je osigurati da prava migranata budu poštivana i da imaju pristup procedurama za traženje azila, kažu u Briselu.

Bilo kakvo nasilje prema migrantima je neprihvatljivo, saopštila je Evropska komisija povodom poslednjih događaja na granici BiH i Hrvatske, kada je povređeno 18 migranata.

"Videli smo medijske izveštaje. Komisija je uvek zabrinuta u vezi sa izveštajima o lošem tretmanu izbeglica i uzima sve takve optužbe veoma ozbiljno. Bilo koja forma nasilja protiv ili zloupotrebe migranta je neprihvatljiva", rečeno je N1 televiziji iz Evropske komisije.

Kako je istaknuto, službe Evropske komisije su u kontaktu sa hrvatskim vlastima u vezi s optužbama za maltretiranje i onemogućavanja ne-EU državljanima da apliciraju za azil, ali isto tako i u vezi sa implementacijom EU legislative o migrantima i azilu u generalnom smislu.

Podrška EK upravljanju migracijama

"Prva i najvažnija odgovornost hrvatskih vlasti je da obezbedi da prava migranata budu poštovana i da imaju pristup procedurama za traženje azila koji mora biti pružen svima koji podnesu aplikaciju u skladu sa EU zakonom", navodi se u saopštenju EK i dodaje da ta institucija očekuje hitan odgovor hrvatskih vlasti na ove optužbe.

Kada se radi o migracijama na prostoru Zapadnog Balkana Evropska komisija ima vrlo jasne stavove, prenosi Al Jazeera Balkans.

"EU podržava Zapadni Balkan kada se radi o upravljanju migracijama i izbegličkom krizom, uključujući obezbeđivanje humanog tretmana ljudi u potrebi. Radimo blisko s vlastima, UN-ovim agencijama i nevladinim organizacijama kako bi se zadovoljile urgentne potrebe novopridošlih kao i onih najugroženijih među izbeglicama", rečeno je u EK.