EU zbog blokade iz RS-a stavila na čekanje bh. projekte vrijedne skoro pola milijarde KM

Home

EU zbog blokade iz RS-a stavila na čekanje bh. projekte vrijedne skoro pola milijarde KM

Evropska komisija spremna je odobriti BiH četiri od ukupno deset ponuđenih projekata čija je vrijednost 241,6 miliona eura. Kako nam je potvrđeno, naša zemlja u slučaju odobrenja dobit će od EU 46,1 milion eura. Ipak, iz EU jasno su poručili bh. vlastima da su odobreni projekti stavljeni "stand by" i da su šanse za odobrenje pola-pola.

U toku je četvrto okupljanje predstavnika zemalja zapadnog Balkana u italijanskom gradu Trst, a delegaciju BiH predovodi predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Evropska komisija ukupno je odobrila sedam investicionih projekata za zapadni Balkan koje će finansirati sa 535,8 miliona eura. Riječ je o jednom energetskom projektu iz Srbije, četiri transportna projekta iz BiH i po jedan transportni projekt iz Srbije i Makedonije. U svim slučajevima radi se o sufinansiranju projekata s obzirom na to da EU snosi samo dio troškova dok preostali dio moraju osigurati vlade. 

trst
Uprkos tome što su bh. projekti odobrena, Evropska unija stavila ih je na "stand by" zbog odluke Vlade Republike Srpske kojom je blokiran ulazak BiH u transportnu zajednicu

Također, zbog blokada iz manjeg bh. entiteta upitan je i dogovorni dolazak Evropske komesarke za promet Violete Bulc 16. i 17. jula ove godine. 

Kako nam je potvrđeno, ministar saobraćaja i komunikacija BiH Ismir Jusko od jutros lobira među evropskim zvaničnicima da se našoj zemlji odobre projekti i da se blokade iz RS-a ne vežu za druge državne projekte.


(Izvor: Klix)

Tagovi
Objavito: Wed, 07/12/2017 - 14:47

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top