Euforično u Beogradu: Putin stiže u pratnji vojnih aviona, na aerodromu ga čeka automobil "zvijer"

Predsjednik Rusije Vladimir Putin doputovat će danas u cjelodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, gde će mu domaćin biti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Objavljen je i program posjete šefa ruske države, pa će tako Putinu na Aerodromu "Nikola Tesla" biti priređen doček, nakon kojeg će biti održana ceremonija polaganja vijenaca na Groblju oslobodilaca Beograda i spomeniku Crvenoarmejcu, prenosi Klix.ba.

Ceremonija svečanog dočeka ruskog predsjednika ispred Palate Srbija, predviđena je za 12.45 sati, nakon čega će uslijediti sastanak u užem formatu dvojice predsjednika, Vučića i Putina. 

Sat nakon toga planiran je sastanak delegacija Srbije i Rusije, a potom i potpisivanje bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsjednika. 

Za popodne je predviđena ceremonija uručenja Ordena Aleksandra Nevskog predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Orden Vučiću će uručiti Putin. Dvojica predsjednika će se nakon toga obratiti medijima. A po davanju izjava planiran je obilazak Hrama Svetog Save, prenosi B92.

Inače, Putina će od Moskve pratiti ruski vojni avioni, ali će ga po ulasku u prostor Srbije "preuzeti" MIG-ovi koji će ga dopratiti do beogradskog aerodroma.

Na aerodromu će ga sačekati njegov automobil "Aurus senat", koga zovu i "zvijer", i kojim će se voziti tokom posjete. U njegovom neposrednom okruženju bit će pedesetak pripadnika ruske Federalne službe osiguranja i još oko 200 koji su angažovani na njegovoj sigurnosti.