Evidentirane dvije saobraćajke- jedno lice teže povrijeđeno

asd
Jedno lice teže je povrijeđeno u jednoj od dvije evidentirane saobraćajne nezgode u protekla 24h. Prijavljena su i dva slučaja narušavanja javnog reda i mira. Krivičnih djela nije bilo.

Kako saznaje RVK od dežurnog vatrogasca Grahovića, Vatrogasna jedinica nije imala poziva za izlazak na teren.

– 33 pacijenta obratila su se za pomoć Hitnoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša, a dva su upućena na dalje liječenje. Dežurni doktori bili su  Kasim Selman i Ševal Mešanović.

– Od 20 pacijenta, koliko ih se javilo u COVID ambulantu sa sumnjom na zarazu korona virusom, dva su upućena na dalje liječenje.

– Isporuka električne energije na području velikokladuške općine je uredna.

– Vodosnabdijevanje je stabilno.

– Prema informaciji iz JKUP „Komunalije“, odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće teku prema planu.

Za danas najavljeno i svjetski dani:

– ”Veterinarska stanica” Velika Kladuša nastavlja sa akcijom cijepljenja pasa i mačaka protiv bjesnoće za 2021. godinu. Za danas je planirano cijepljenje prema sljedećem rasporedu:

08:00 Šiljkovača, kod škole;

09:00 Šmrekovac, kod Mrgan Jose;

10:00 Zagrad, kod spomenika;

10:30 Miljkovići, kod Rame Begina;

11:00 Drmeljevo, kod marketa Adda.

Za sve vlasnike pasa i mačaka koji se odazovu javnom pozivu i dovedu životinju na punkt cijepljenja ili u Veterinarsku stanicu predviđena je akcijska cijena sa sniženjem od 25% za preventivno cijepljenje protiv bjesnila i iznosi 15 KM. Akcijska cijena vrijedi za sve vlasnike životinja do 08. oktobra.

– Nakon prošlosedmičnih prvenstvenih utakmica, pred igračima nogometnih klubova Krajišnik i Mladost danas su utakmice 1. kola KUP Takmičenja NS USK-a.

Krajišnik će na Gradskom stadionu u Velikoj Kladuši od 17:00h ugostiti ekipu GNK „Bratstvo“, dok će u istom terminu igrači Mladosti iz Vrnograča susret 1. kola odigrati protiv NK „Sloga“ iz Bosanske Otoke.

Evropski je dan bez automobila

Problemi zbog korištenja velikog broja automobila u gradovima, kao što su zagađenje zraka, buka i gužve u prometu, potaknuli su pokretanje “Evropskog dana bez automobila”. Mnoge evropske metropole ovaj dan obilježavaju na način da obezbijede prijevoz stanovnicima te ih pozivaju na nekorištenje automobila kao prijevoznih sredstava, kako bi pokazali da ne moramo živjeti u okruženju u kome dominira automobilska kultura.

“Evropski dan bez automobila” tradicionalno se obilježava 22. septembra. Prvi put obilježen je 1998. u Francuskoj. Godine 1999. obilježavanju se priključuju italijanski gradovi, a svake naredne godine dodatno se priključuju brojni evropski gradovi, pa i zemlje koje nisu članice Evropske unije.

Cilj obilježavanja “Evropskog dana bez automobila” je ohrabriti stanovništvo kako bi se barem na jedan dan oslanjali na druge oblike prijevoza i smanjili zagađenje, buku i opasnosti koje donose promet i transport, te na taj način doprinijeli povećanju kvaliteta života u urbanim sredinama.

Danas počinje jesen

 – Na sjevernoj Zemljinoj polulopti danas počinje jesen. Jesen stiže u 21.20 časova i tada nastupa ravnodnevnica, nakon čega dani postaju kraći. U isto vrijeme za stanovnike južne Zemljine polulopte počinje proljeće. Jesen će trajati 90 dana, sve do 21. decembra, kada nastupa zima. Sunce će nakon 22. septembra početi da se spušta ispod linije nebeskog ekvatora i njegova svjetlost bivaće postepeno sve slabija, a noći sve duže. Svoju najnižu tačku na nebeskoj kupoli Sunce će dosegnuti prvog dana zime.

– Danas u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a samo ponegdje u centralnim i sjeveroistočnim područjima može pasti i malo kiše. U Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 19, na jugu zemlje od 22 do 24 stepena.

–  Jutro će u unutrašnjosti biti svježe, mjestimično i prohladno, stoga je poželjno ne izlagati se jačim naporima. Preporučljivo je slojevito se odjenuti, obzirom da će sa porastom temperatura zraka, u drugom dijelu dana biti osjetno toplije.