Evo za koliko maraka će biti povećana najniža penzija u FBiH

Sukladno novom Zakonu o PIO u Federaciji BiH, koji je predvidio mogućnost povećanja penzija nakon prvog tromjesečja fiskalne godine ako su ekonomski pokazatelji povoljni, Vlada Federacije BiH na redovitoj sjednici održanoj u četvrtak u Sarajevu donijela je odluku o povećanju najnižih penzija u Federaciji BiH za 3,1 posto, piše Večernji list BiH.

Prema ovoj odluci 177.711 penzionera koji primaju najnižu mirovinu od 326 KM, mogu računati na povećanje iznosa penzija od 10,46 KM. Odluka o povećanju minimalnih penzija primjenjivat će se prilikom obračuna penzija za maj.

U donošenju ovakve odluke Vlada FBiH rukovodila se višemjesečnim pozitivnim trendovima povećanja naplate doprinosa i smanjenja deficita u Zavodu PIO.

Kako je navedeno, finansijsko stanje u Zavodu je zadovoljavajuće, a ogleda se u redovitim isplatama penzija, uz sve manji iznos korištenih kreditnih sredstava. Ujedno, akumulirani deficit u prva četiri mjeseca 2018. godine smanjen je za dodatnih 25 miliona KM u odnosu na kraj 2017. godine i sada iznosi 103 miliona KM.