Evropska komisija od Velike Britanije traži 2,7 milijardi eura carina

Evropska komisija uputila je Velikoj Britaniji "obrazloženo mišljenje" što je drugi korak u postupku povrede prava Evropske unije jer u budžet EU nije uplatila 2,7 milijardi eura carina na uvezenu kinesku robu.

Komisija je pokrenula postupak protiv Velike Britanije zbog povrede prava EU u martu ove godine slanjem službene opomene. Postupak je pokrenut nakon što je Ured EU za borbu protiv prijevara (OLAF) ustanovio da su uvoznici u Velikoj Britaniji izbjegli platiti velike iznose carina koristeći se fiktivnim računima i neispravnim carinskim deklaracijama. Komisija je također utvrdila velike prijevare u britanskim lukama sa snižavanjem vrijednosti robe u razdoblju između 2011. i 2017.

- Uprkos tome što je obaviještena o rizicima prijevare pri uvozu tekstila i obuće iz Narodne Republike Kine od 2007. i uprkos tome što je od nje zatraženo da poduzme odgovarajuće kontrolne mjere, Ujedinjena Kraljevina je propustila poduzeti učinkovite mjere kako bi spriječila prijevare - navodi Komisija.

Velika Britanija sada ima dva mjeseca u kojima može uplatiti utvrđeni iznos u evropski budžet, u suprotnom, slijedi treći korak u postupku povrede prava Evropske unije - upućivanje predmeta na Sud EU.

Iako je ovdje riječ o postupku povrede prava EU koju počini jedna članica, ovaj potez Komisije dolazi u ključnom razdoblju za pregovore o izlasku Velike Britanije iz EU.

Tim više što je britanska vlada u pregovorima s EU o budućim odnosima predložila "pojednostavljeni carinski sporazum" prema kojem bi Velika Britanija ubirala uvozne carine na robu koja ulazi preko njenog teritorija na krajnje odredište u EU i ta sredstva uplaćivala u evropski budžet, a za robu namijenjenu britanskom tržištu primjenjivala bi vlastite carinske tarife. Sada se pokazuje da te obaveze nije izvršavala ni kao članica pa se postavlja pitanje kako će se ponašati kada bude izvan EU.

Sljedeći mjesec na redovnom samitu EU trebale bi se znati ključne odredbe sporazuma o napuštanju Velike Britanije i konture okvira za buduće odnose, što bi onda moglo biti potvrđeno na vanrednom samitu u novembru. U suprotnom, prijeti opasnost da Velika Britanija napusti EU krajem marta sljedeće godine bez ikakva sporazuma, što je scenarij kojeg se svi pribojavaju.

Nakon potpisivanja sporazuma, potrebno je vrijeme za njegovu ratifikaciju pa se novembar smatra krajnjim rokom do kada bi trebalo imati sporazum koji bi se mogao ratificirati do marta sljedeće godine.