Evropska unija poziva države članice da zaustave migracije i osiguraju granice

Evropske zemlje moraju pojačati napore da migraciju stave pod kontrolu, pogotovo kad je riječ o osiguranju vanjskih granica EU, rekao je u srijedu komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos.

EU je pojačala napore da bi ograničila migraciju nakon što je više od milion ljudi stiglo 2015. Uprkos tome, priljev migranata povećao se proteklih mjeseci, posebno migracijskim rutama iz Turske.  

- Situacija je još osjetljiva i naš posao daleko je od završetka - rekao je Avramopulos te pozvao zemlje članice da donesu reforme o sistemu azila EU. 

- Apsolutno više nemamo vremena za gubljenje - kazao je.

Više od 15.000 migranata do sada je stiglo ove godine iz Turske, objavila je komisija, uz napomenu da je broj prelazaka preko kopnene granice s Grčkom devet puta veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Brojke svejedno ostaju "drastično" niže nego što su bile prije nego što je EU sklopila dogovor o zaustavljanju migracije s Turskom 2015., navodi komisija.

Evropska granična i obalna straža ponudila je da pojača svoju prisutnost duž tursko-grčke granice, no "stalno joj i značajno nedostaje" osoblja i opreme, rečeno je iz komisije, uz napomenu da može biti ispunjeno manje od pola operativnih potreba.

Članice EU trebale bi se dogovoriti o predloženim reformama o azilu do samita u junu.

Dogovori o reformama zapeli su zbog redistribucije izbjeglica u jeku žestokog protivljenja zemalja, među kojima su Mađarska i Poljska.