fbpx Evropski sud za ljudska prava presudio u korist ruskih gej aktivista

Evropski sud za ljudska prava presudio u korist ruskih gej aktivista

Home

Evropski sud za ljudska prava presudio u korist ruskih gej aktivista


Evropski sud za ljudska prava u utorak je presudio da ruski zakon o sprečavanju širenja tzv. gej propagande među maloljetnicima predstavlja kršenje prava na slobodu izražavanja.

U prvoj velikoj sudskoj borbi za gej aktiviste koji osporavaju ovaj zakon, sud je odlučio u korist tri gej aktivista koji tvrde da zakon krši pravo na slobodu izražavanja i da je u suprotnosti sa zabranom diksriminacije pod Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Podnositeljima tužbe je dodijeljeno ukupno oko 50.000 eura, izvještava AP. Nikolaj Aleksejev, Nikolaj Bajev i Aleksej Kiseljov su godinama organizirali proteste i bez uspjeha tražili dozvole za održavanje gej paradi ponosa u Rusiji.

"Usvajanjem ovakvih zakona, vlasti učvršćuju stigmu i predrasude i potiču homofobiju koja je nespojiva s pojmovima jednakosti, pluralizma i tolerancije koji su svojstveni demokratskom društvu" ,navodi se u obrazloženju presude komisije od sedam sudaca.

Ruske vlasti su postupile protivno Članu 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima koji garantira slobodu izražavanja, dodaje se u obrazloženju. Ruska vlada je 2013. godine usvojila zakon kojim se zabranjuje širenje maloljetnicima “propagande” koja legitimizira homoseksualnost.

Zakon je kritiziran kao izravna zabrana bilo kakve javne diskusije o homoseksualnosti, dok su ga vlasti branile pozivajući se na interese djece.

 

(Izvor:Fena)

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 20/06/2017 - 19:00

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top